Home Tech Waar moet je op letten bij de aanschaf van een 3D printer?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een 3D printer?

1036
DELEN
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een 3D printer

Een 3D printer biedt natuurlijk een wereld aan mogelijkheden die voor bedrijven erg interessant kunnen zijn. Maar ook bij een relatief recente ontwikkeling als de 3D printer is het aanbod ruim genoeg om een keuze moeilijk te maken. Daarom zetten we een aantal zaken op een rijtje waar je op moet letten bij de aanschaf van een 3D printer.

Zelf in elkaar zetten of niet?

In tegenstelling tot de ‘gewone’ printer, wordt een 3D printer lang niet altijd kant-en-klaar geleverd. Dat is iets waar je zeker op moet letten bij je aanschaf. Als je hem zelf nog in elkaar moet zetten, kost dat tijd. Niet iedereen heeft hier ook het technisch inzicht voor, waardoor hulp noodzakelijk kan zijn. Toch zitten er ook voordelen aan een 3D printer die je zelf in elkaar moet zetten. Vaak betaal je hier wat minder voor, wat het met een kleiner budget ook mogelijk kan maken om een 3D printer aan te schaffen. Ook leer je door de 3D printer in elkaar te zetten hoe het apparaat in elkaar zit, wat handig is wanneer een herstel- of onderhoudsbeurt nodig is.

Biedt het softwarepakket de juiste mogelijkheden?

Om met een 3D printer te kunnen werken, is software nodig om hem aan te sturen. Bij vrijwel iedere 3D printer wordt een softwarepakket geleverd. Maar deze software kan ook je mogelijkheden beperken. Sommige softwarepakketten bieden enkel de mogelijkheid om bestaande ontwerpen van de leverancier te laten printen. Dat is niet nuttig als je als bedrijf van plan bent om je eigen ontwerpen te gaan printen. Zoek je een 3D printer waarmee je industriële onderdelen kunt printen? Dan is de Ultimaker S5 bijvoorbeeld zeer geschikt.

Hoeveel printkoppen?

Je kunt 3D printers kopen die één printkop hebben, maar ook apparaten met meerdere printkoppen. Hoe meer printkoppen de 3D printer heeft, hoe meer mogelijkheden hij biedt. Zo kun je dan bijvoorbeeld meer dan één kleur gebruiken in het te printen object. Of je kunt verschillende materialen als nylon, ABS en PVA met elkaar combineren. Met een enkele printkop gaat dat niet.

Waar op letten bij de aanschaf van een 3D printer

Hoe fijn wil je kunnen printen?

Besteed bij je zoektocht naar de juiste 3D printer ook aandacht aan de maximale printresolutie die het apparaat biedt. Dit bepaalt namelijk hoe fijn het apparaat kan printen. In de praktijk betekent dit dat hoe hoger de printresolutie is, hoe preciezer de details zijn. Dat wil niet zeggen dat je met een lage printresolutie een onnauwkeurig printresultaat krijgt, want ook dan wordt nog een nauwkeurigheid van 0,2 millimeter bereikt. Maar voor een hogere nauwkeurigheid is dus een hogere printresolutie nodig.

Deze belangrijke zaken moet je dus in het oog houden wanneer je op zoek gaat naar de juiste 3D printer, zodat je geen kat in de zak koopt. Een plek waar je die zoektocht kunt beginnen, is bijvoorbeeld op de website van Cards 3D printing solutions.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here