Home Nieuws Voorop in de energietransitie door totaaloplossing AliusEnergy

Voorop in de energietransitie door totaaloplossing AliusEnergy

1698
DELEN
volthera

Eersels bedrijf haalt met nieuw concept duurzaamheid uit de geiten-wollen-sokken sfeer

EERSEL, 20171106 — Op 1 november heeft AliusEnergy het VolThera Plug&Play concept gelanceerd. Een nieuw duurzaamheidsconcept waarmee huiseigenaren volledig kunnen voorzien in hun energiebehoefte zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Zowel de elektriciteit als de warmwaterbehoefte wordt duurzaam opgewekt op het eigen dak met zogenaamde PV-T zonnepanelen, een combinatie van een standaard zonnepaneel met een thermische collector. Door standaardisatie en optimalisatie is het mogelijk gemaakt een aantrekkelijke terugverdientijd vanaf 8 jaar te realiseren. AliusEnergy loopt hiermee voorop in de energietransitie. 
Voor 2050 moeten alle huizen in Nederland van hun gasaansluiting verlost zijn. Nederland moet van de fossiele brandstoffen af en de weg naar duurzaamheid inslaan. Het nieuwe kabinet beweert het “groenste” kabinet ooit te zijn en dat is maar goed ook, want we hebben een hele inhaalslag te maken. Nederland loopt achter in de energietransitie in vergelijking met de ons omringende landen.

7 miljoen woningen verduurzamen

En we moeten aan de bak, want als we een simpel rekensommetje maken zijn dat per jaar ca. 220.000 bestaande woningen en 30.000 andere gebouwen. Momenteel wordt ca. 95% van alle woningen nog verwarmd met aardgas en de verwachting is dat minimaal 85% van die woningen er in 2050 nog steeds staan. Bovendien is de urgentie dat we met zijn allen iets aan ons milieu moeten doen, nog lang niet bij iedereen aanwezig. Integendeel, de belangrijkste motivatie voor het plaatsen van zonnepanelen is heden ten dage het goede financiële rendement.

Totaalconcept voor duurzame energieopwekking

Het Eerselse bedrijf AliusEnergy, gestart als installateur van zonnepaneel installaties (waaronder de VencoCampus in 2012 met meer dan 5.700 panelen) en uiteindelijk groot geworden als duurzame groothandel en kenniscentrum, is 2 jaar geleden gestart met de ontwikkeling van een concept waarmee de consument zelfvoorzienend kan worden met behulp van eigen duurzame energiebronnen. Daarbij werden de volgende uitgangspunten genomen; De consument moet hetzelfde comfort blijven ervaren, het moet een financieel aantrekkelijke investering zijn met een terugverdientijd van rond de 10 jaar, het moet zo fraai mogelijk op het dak geplaatst worden en het moet door één partij geïnstalleerd kunnen worden zodat de klant 1 aanspreekpunt heeft voor zijn totale duurzaamheidsvraagstuk. Met dat in het achterhoofd is het VolThera concept ontwikkeld dat op 1 november feestelijk werd gelanceerd. Het concept is ideaal voor de transitieperiode tot 2050 en kan zowel ingezet worden als “all electric” oplossing bij nieuwbouw of goed geïsoleerde woningen en tevens naast een reeds aanwezige CV ketel toegepast worden in bestaande woningen. Inmiddels zijn er tientallen pilotprojecten geïnstalleerd die nauwkeurig worden gemonitord. Het VolThera concept bestaat uit zogenaamde PV-T zonnepanelen, een combinatie van een standaard zonnepaneel met een thermische collector. Het standaard zonnepaneel zorgt voor de duurzame opwekking van elektriciteit en de thermische collector wordt ingezet als bron voor een warmtepomp. Het is dus niet meer nodig een aardwarmtebron te slaan maar de bron ligt in feite op het dak achter de zonnepanelen. De warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte die achter de panelen ontstaat, door de warmte van de zon (maar ook uit de omgevingstemperatuur zodat het systeem zelfs werkt in de winter en als het donker is), naar de juiste temperatuur gebracht wordt zodat het te gebruiken is voor de vloerverwarming en het warme tapwater waarmee bijvoorbeeld gedoucht wordt.

Kostenefficiënt

Door slim gebruik te maken van bestaande technologieën, die zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en te standaardiseren blijft het VolThera concept kostenefficiënt en wordt, afhankelijk van de situatie, een terugverdientijd tussen de 8 en 14 jaar behaald. Omdat er gebruik gemaakt wordt van standaard zonnepanelen die worden voorzien van een thermische collector, deze altijd in zwart uitgevoerd worden en met het mooiste montagemateriaal op het dak worden geplaatst, zijn er geen concessies gedaan aan de esthetiek. Bovendien werken de panelen in combinatie met de warmtepomp ook in de winter tot min 8 graden Celsius en zelfs in de nacht als de zon niet schijnt. De consument levert dus niets in aan comfort en kan te allen tijde genieten van een warme douche. Mocht het beschikbare dakoppervlak niet voldoende zijn om de warmtevraag op te vangen, kan de CV-ketel altijd als back-up ingezet worden. Onderdeel van de lancering was tevens een uitgebreide training voor de eerste 15 installatiepartners, die nu als gecertificeerd VolThera installateur dienen als aanspreekpunt voor de consument.

Ambitieus en met een duidelijk doel

De ambities van AliusEnergy zijn echter groter. Oprichter en eigenaar Wil van der Meijden zegt: “het VolThera concept loopt jaren voor op andere gelijksoortige ontwikkelingen en alle relevante instanties zijn het erover eens dat de combinatie van PV-T panelen met een warmtepomp de manier is om op een duurzame manier te voorzien in onze energiebehoeften. We moeten duurzaamheid uit de “geiten-wollen-sokken” sfeer halen en over 10 jaar willen we dat elke consument in Nederland binnen een straal van 20 kilometer aan kan kloppen bij een gecertificeerd VolThera installateur. Wat nieuw voor ons is, is dat we ons nu rechtstreeks richten op de eindgebruiker via een speciale website. Op die website kan de eindgebruiker binnen 5 minuten zien of zijn situatie geschikt is voor VolThera, wat er bespaard kan worden en wat de investering gaat zijn. Vervolgens worden deze gegevens doorgezet naar de dichtstbijzijnde gecertificeerde installateur. Aan ons de taak om ons concept verder te ontwikkelen en voorop te blijven lopen in deze markt van verduurzaming. Alleen op die manier kunnen we op een gezonde en verantwoorde manier zo veel mogelijk duurzaamheid op deze wereld brengen en een betere toekomst achter laten voor onszelf en onze (klein)kinderen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here