Home Blogs Voor welke verzekeringen kies je als parttime zzp’er?

Voor welke verzekeringen kies je als parttime zzp’er?

1559
DELEN

Lang niet iedere zzp’er wijdt z’n leven aan het ondernemerschap. Sommigen houden er dan ook nog een klassieke baan bovenop. Dat heeft z’n nadelen, maar zeker ook zijn voordelen. Ook op vlak van verzekeringen is dat het geval. Zo vallen sommige risico’s (deels) onder de verzekering via de werkgever, terwijl je voor andere risico’s maar beter zelf een verzekering afsluit. Welke verzekeringen aangewezen zijn voor een parttime zzp’er? Wij brengen een beknopt overzicht.

De aansprakelijkheidsverzekering

Als parttime zzp’er ben je ook gewoon aansprakelijk voor eventuele schade tijdens de uitvoering van jouw activiteiten. De persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt die schade niet. Of je al dan niet een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten, is afhankelijk van de activiteiten die je uitoefent. Als consultant kan je bijvoorbeeld een foutief advies verlenen met heel wat nadelige gevolgen. Dan kies je beter voor een professionele aansprakelijkheidsverzekering. Als telefonist hoeft dat dan weer geen verplichting te zijn.

Ziekte- en arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ook deze verzekering is afhankelijk van de specifieke situatie. Je blijft immers gewoon verzekerd via de werkgever, echter enkel voor de uren die je in loondienst werkt. Vooral wanneer de uren in loondienst sterk terugvallen, kan een aanvullende verzekering interessant zijn. Wanneer je echter nog steeds heel wat uren in loondienst verricht, hoeft dat niet het geval te zijn.

Pensioenverzekering

Voorgaande uiteenzetting geldt ook voor de opbouw van het pensioen. Wanneer je minder uren in loondienst werkt, zal je ook minder pensioen opbouwen. Aangezien de Fiscale Oudedagsreserve vaak geen optie is, kan je meteen ook een extra pensioen opbouwen via de verzekeraar. Vaak zal de verzekeraar een lijfrenteverzekering of een koopsompolis voorstellen. Natuurlijk kan je, gelet op de prestaties in loondienst, de kost daarvan sterk beperken.

Uiteraard hoeft een pensioenverzekering geen verplichting te zijn. Er zijn immers nog heel wat andere mogelijkheden om als zzp’er te sparen voor het pensioen.

Verzekeringen eigen aan de activiteiten

Natuurlijk blijven de klassieke verzekeringen die je ook als fulltime zzp’er zou afsluiten, gewoon een aanrader. Weet dat eventuele privéverzekeringen niet van toepassing zijn op de professionele activiteiten, ook wanneer je ze vanuit het eigen huis uitoefent. Zo zal de inboedelverzekering bijvoorbeeld niet de schade aan jouw thuisbureau dekken. Daarvoor moet je dan een aparte verzekering afsluiten. Of dat al dan niet interessant is, is natuurlijk afhankelijk van de waarde van de bedrijfsmiddelen. Denk hoe dan ook vooraf na over een opstalverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Zo’n rechtsbijstandsverzekering is altijd een aan te raden toevoeging bovenop de aansprakelijkheidsverzekering.

Tot slot verzeker je je best ook voor de risico’s eigen aan jouw onderneming. In het geval van internationale handel kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een extra transportverzekering. Zo’n transportverzekering zal tussenbeide komen indien de transporteur zijn aansprakelijkheid (conventioneel) kan ontlopen.

Wees zeker van jouw inkomsten

Als parttime zzp’er behaal je uiteraard minder inkomsten dan zij die met succes fulltime ondernemen. Gelukkig zijn de zakelijke verzekeringen gewoon fiscaal aftrekbaar van de winst. Hierdoor hoef je minder belastingen te betalen. Maak je je toch zorgen over de winstgevendheid? Maak dan een analyse van de risico’s en ga na welke verzekeringen echt een must zijn.

Bovendien kan je ook afspraken maken met de werkgever. Krijg je tijdelijke (bijna) geen opdrachten van jouw klanten? Dan kan je misschien wel enkele extra uren in loondienst verrichten. Zo krijg je extra loonzekerheid maar kan je toch al uitgebreid proeven van het ondernemerschap.

Gaat de werkgever niet mee in dat verhaal? Dan kan je eventueel een bedrijfsstagnatieverzekering afsluiten. Die verzekering zal dan tussenbeide komen indien jouw zelfstandige activiteit komt stil te liggen ten gevolge van een externe gebeurtenis, denk bijvoorbeeld aan een aanrijding of diefstal. Zo blijf je ook dan gewoon zeker van jouw inkomsten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here