Home ZZP Voor jezelf beginnen als freelance in de creatieve sector: 5 tips

Voor jezelf beginnen als freelance in de creatieve sector: 5 tips

2117
DELEN
voor jezelf beginnen creatieve sector

Je schrijft graag, je bouwt websites, maakt prachtige foto’s of je ontwerpt logo’s. Het kan zelfs zijn dat je hier één of meerdere opleidingen voor hebt afgerond. Het werken bij een reclamebureau of op het kantoor bij een specifiek bedrijf kan fijn zijn; het geeft je zekerheid en routine, maar er is vaak een gebrek aan vrijheid en variatie. Het is dan ook niet voor niets dat veel professionals in de creatieve sector voor zichzelf beginnen. Maar het starten van een eigen bedrijf kan natuurlijk ontzettend spannend zijn. Want wat als je niet genoeg verdiend, wat als je de rekeningen niet meer kan betalen of wat als je faalt? Met deze handige tips begin jij, zonder vrees, dit jaar nog voor jezelf!

1. Werk aan je portfolio

Zolang je nog veilig op kantoor zit bij je werkgever, moet je natuurlijk gebruik maken van deze situatie. Gebruik je vrije tijd (op kantoor of thuis) om je portfolio uit te breiden. Zorg voor variatie en recente voorbeelden. Zelfs als dit betekent dat je gratis aan het werk gaat: op de lange termijn is het de moeite zeker waard!

2. Bouw je netwerk uit

Terwijl je aan je portfolio aan het werken bent, bouw je tegelijkertijd je netwerk uit. Hoe meer contacten je kunt krijgen in deze creatieve industrie, hoe beter. Je weet maar nooit welk netwerk contact uiteindelijk daadwerkelijk een opdrachtgever wordt!

3. Begin met sparen

Nu is het natuurlijk altijd spannend om de sprong in het diepe te wagen, maar een spaarpotje kan je al meer zekerheid geven. Begin op tijd met sparen en stel een duidelijk doel voor jezelf vast. Spaar totdat je minimaal 1 of 2 maandsalarissen op een spaarrekening hebt staan. Op deze manier heb je een potje waar je op terug kunt vallen wanneer de zaken een keer wat minder lekker lopen.

4. Stel een datum vast

Je kan maanden aan het werk zijn om je portfolio uit te breiden, je netwerk uit te bouwen of je spaarpotje aan te leggen; maar uiteindelijk moet je de stap toch echt nemen. Stel voor jezelf een datum vast waarop je definitief ontslag neemt bij je huidige baan. Op deze manier heb je een duidelijk doel voor ogen, en geef je jezelf direct een deadline. Dat maakt het werk dat nodig is voordat je de stap kan maken, een stuk makkelijker.

5. Haal twijfel uit de lucht

Misschien wel het allerbelangrijkste is om de angst voor het falen naar de achtergrond te drukken. Ben niet bang om te falen, maar ben bang om het nooit geprobeerd te hebben. Neem je de sprong niet, dan is de kans groot dat je hier later ontzettend veel spijt van gaat krijgen. Heb vertrouwen in jezelf en blijf positief. Werk hard, focus en ga er voor de volle honderd procent voor. “The scariest moment is always just before you start.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here