Home Blogs Voldoet uw kantoor aan de veiligheidswetten?

Voldoet uw kantoor aan de veiligheidswetten?

1207
DELEN
Voldoet uw kantoor aan de veiligheidswetten

De veiligheid van u en uw medewerkers is van groot belang. Daarom moet een bedrijfspand waar mensen  werken aan verschillende veiligheidseisen voldoen. Zo moeten er bijvoorbeeld goede vluchtwegen zijn in geval van brand. Een kooiladder kan zo’n vluchtweg bieden. In geval van brand moeten de medewerkers het pand snel en efficiënt kunnen verlaten. Hiervoor zijn verschillende maatregelen verplicht of aan te bevelen.

Vluchtwegen moeten duidelijk en toegankelijk zijn

Een vluchtweg moet duidelijk aangegeven zijn en ook in het donker, bij stroomuitval bijvoorbeeld, goed zichtbaar zijn. Een vluchtweg  zoals een nooddeur, mag niet worden gebarricadeerd door meubilair of als opslag worden gebruikt. Iedereen moet zonder hindernissen het pand direct kunnen verlaten als er brand is of ander onraad waardoor er meteen ontruimd moet worden. Het is dan ook aan te raden om zo’n ontruiming eens per jaar te oefenen om te zien of er misschien knelpunten aan het licht komen die moeten worden opgelost. Houd hierbij ook rekening met mensen die eventueel rolstoelafhankelijk zijn als dit binnen uw bedrijf aan de orde is.

De RI&E kan veel duidelijk maken

Bedrijven moeten een Risico Inventarisatie en Evaluatie hebben. Hierin worden alle punten opgenomen die qua veiligheid mogelijk een risico kunnen zijn en wat hieraan gedaan moet worden om het op te lossen. Dit kan te maken hebben met allerlei aspecten. Niet alleen de veiligheid bij brand maar bijvoorbeeld ook de opslag van gevaarlijke stoffen, kabels die ergens liggen of hangen waar ze gevaarlijk kunnen zijn. Als er ernstige tekortkomingen zijn kan dit er zelfs toe leiden dat een kantoor tijdelijk gesloten wordt tot de problemen zijn opgelost.

Zijn de brandblussers in orde?

Als er brand uitbreekt in een bedrijf dan kan erger wellicht voorkomen worden door elf meteen te blussen. Daarom moeten er in een bedrijf brandblussers aanwezig zijn. U moet deze regelmatig laten controleren zodat ze in orde zijn als er inderdaad wat gebeurt. Meestal doet de plaatselijke brandweer deze controles en brengt een rapport uit van de bevindingen.

Bespreek de veiligheid met de Ondernemingsraad

De Ondernemingsraad van een bedrijf heeft een belangrijke taak als het gaat om de veiligheid van de medewerkers. De RI&E is dan ook een vast onderwerp van gesprek. De OR wordt om advies gevraagd over de uitkomsten van de RI&E en deze adviezen moeten in principe door de ondernemer worden opgevolgd. Als hij dat niet doet dan moet hij dit besluit kunnen motiveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here