Home Beurzen Volatiele aandelen: kopen of verkopen?

Volatiele aandelen: kopen of verkopen?

520
DELEN
Aandelen volatiel

Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, handelen in aandelen. Je koopt aandelen en later verkoop je ze weer, het liefst met winst, natuurlijk. Maar, wanneer ga je aandelen kopen en wanneer kan je ze het best weer verkopen? En wat is volatiliteit? In dit artikel vertellen we daar meer over.

Beleggers moeten goed opletten welke aandelen gekocht en welke het best verkocht kunnen worden. De beweeglijkheid van de koersen, beter gezegd de volatiliteit, kan van invloed zijn op het te behalen rendement.

Volatiele aandelen door verschillen in vraag en aanbod

Er zijn van alle beursgenoteerde bedrijven aandelen in de circulatie. Dit zijn vrij verhandelbare aandelen. Wanneer een belegger aandelen van kleinere fondsen wil kopen, kan het zo zijn dat daar op dat moment niets van beschikbaar is. Het gaat immers allemaal om vraag en aanbod. Een beleggingsorder kan dan geruime tijd open blijven staan.

Het handelsvolume van met name kleine bedrijven kan per dag verschillen. Dit volume wordt doorgaans op diverse webpagina’s gepubliceerd. Zo kan je zelf kennisnemen van de laatste stand van zaken.

Andersom geldt hetzelfde. In principe kan een belegger op elk gewenst moment, wanneer de beurs natuurlijk open is, zijn aandelen verkopen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er dan een instituut of particulier moet zijn die ze wil kopen.

Beide situaties hebben direct betrekking op de prijs van de aandelen. Bij een lage verhandelbaarheid kan het verschil tussen de bied- en laatkoers enorm oplopen en visa versa. Dat verschil heet de ‘spread’ en dat is gelieerd aan de volatiliteit.

Volatiele aandelen

Hoge volatiliteit

Bij kleine bedrijven die snel groeien is vaak sprake van hoge volatiliteit. Dat is logisch natuurlijk, want de groei van deze bedrijven gaat doorgaans niet in één stijgende lijn. De koers van hun aandelen schommelt dan ook vaak sterk.

Ondanks dat het risico groot is, hebben actieve beleggers hier vaak toch belangstelling voor. Ze speculeren er dan op dat ze de aandelen snel weer met winst kunnen doorverkopen. Dat is natuurlijk niet zonder risico. Het is uiteindelijk ook heel goed mogelijk met snelle schommelingen, dat het anders uitpakt als verwacht. De belegger leidt in dat geval verlies. Defensieve beleggers zien hier vanzelfsprekend liever vanaf.

Volatiele aandelen

Lage volatiliteit

Aandelen van grote beursgenoteerde bedrijven die een stabiele koers varen hebben over het algemeen een lage volatiliteit. Er is dan geen sprake van grote prijsschommelingen. Actieve beleggers zijn hier vaak minder in geïnteresseerd. Zij willen natuurlijk ook weer binnen afzienbare tijd van de aandelen af. Met winst natuurlijk. De defensieve belegger, die alle tijd heeft, neemt deze aandelen wel vaak in zijn portefeuille.

De VIX-index: raadgever over volatiliteit

Om erachter te komen hoe het zit met de volatiliteit van aandelen maken beleggers gebruik van de zogenaamde VIX-index. VIX staat voor volatility index of volatiliteitsindex. Door de media wordt hieraan ook wel gerefereerd met de term angstindex.

De VIX index geeft de mate van volatiliteit weer van de aandelen die onderdeel zijn van de S&P500. Dit zijn de 500 belangrijkste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Je kunt de VIX index vergelijken met de Nederlandse AEX-index.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here