Home Industrie Vijf tips voor de aanschaf van de juiste industriële weegschaal

Vijf tips voor de aanschaf van de juiste industriële weegschaal

1595
DELEN
ip68-waterdichte-pakektweegschaal

Of je weegt bij een vlees- of visverwerkend bedrijf of in een magazijn: de eigenschappen van een industriële weegschaal om deze optimaal te kunnen gebruiken in de werkomgeving zijn van essentieel belang. Schaft u een weegschaal aan zonder de nodige kennis of advies, dan kan u al snel voor vervelende verrassingen komen te staan.

Een industriële weegschaal is een weegschaal die bekend staat om een robuuste constructie, waardoor de weegschaal uitstekend inzetbaar is in iedere industriële werkomgeving. Hierbij spelen zaken als: vocht en stof, mobiel of vast gebruik, capaciteit en materiaal een belangrijke rol. Na het lezen van dit artikel weet u op welke zaken u extra alert moet zijn bij de aanschaf van een weegschaal voor industrieel gebruik bijvoorbeeld in de voedselindustrie, bij vlees- en visverwerkende bedrijven  of verpakkers van groenten en fruit.

1. Voor welke toepassing wordt de weegschaal gebruikt?

Het keuren van een weegschaal (voorheen ijken genoemd) en kalibratie zijn termen die vaak door elkaar worden gehaald. Vaak wordt gedacht dat een gekeurde weegschaal minder nauwkeurig is dan een gekalibreerde weegschaal. Dit is niet het geval en in veel gevallen is enkel de kalibratie van een weegschaal voldoende. Ga vooraf bij de aanschaf van een industriële weegschaal altijd goed na voor welke toepassing de weegschaal wordt gebruikt. Wordt deze gebruik voor interne controle? Dan kunt u kiezen voor kalibratie. Bij de kalibratie van een weegschaal wordt deze afgesteld met gecertificeerde gewichten. Zo bent u er zeker van dat de weegschaal niet afwijkt en op ieder punt van het weegoppervlakte het juiste gewicht weegt. U kunt de weegproeven tijdens de kalibratie procedure laten uitwerken in een kalibratierapport. Deze kunt u vervolgens overhandigen bij interne- en externe controles zoals: ISO en BRC

Bij keuren daarentegen wordt de weegschaal verzegeld. U dient een weegschaal alleen te laten keuren wanneer deze voor handelsdoeleinden wordt gebruikt. Dit houdt in dat de prijs van het product wordt gecalculeerd op basis van het gewicht op de weegschaal. Laat u hierover altijd goed informeren.

2. Waar komt de weegschaal te staan?

De omgeving waar een industriële weegschaal komt te staan is van groot belang voor de eigenschappen van de weegschaal. Komt de weegschaal in een stoffige of vochtige omgeving en is hygiëne en schoonmaak van essentieel belang? Kies dan altijd voor een waterdichte weegschaal, passend bij de omgeving en gewenste manier van reinigen van de weegschaal. Doet u dit niet en kiest u voor een weegschaal zonder waterdichtheidsklasse in een vochtige omgeving, dan zal deze snel defect gaan wanneer het water het binnenwerk van de weegschaal bereikt. De IP waarde voor de waterdichtheidsklasse van een weegschaal worden internationaal toegepast:

  • IP 65: Volledig stofdicht en beschermd tegen waterstralen
  • IP 66: Volledig stofdicht en beschermd tegen krachtige waterbespuiting en stortregen
  • IP 67: Volledig stofdicht en beschermd tegen onderdompelen in water.
  • IP68 / IP69K: Volledig stof- en waterdicht. De weegschaal is beschermd tegen verblijf onder water en kan met (hoge) waterdruk worden gereinigd.

3. Vast of mobiel gebruik?

Kiest u voor een vaste of mobiele weegopstelling? Zaken waar u voorafgaand aan de aanschaf van een industriële weegschaal aan moet denken. Bij een mobiele weegoplossing is het zaak te kiezen voor een weegschaal met oplaadbare accu of batterijen. Het aantal werkbare uren op volle voeding is één van de kernzaken waar u op zal moeten letten. Als bijkomend voordeel van mobiel gebruik, is dat de weegschaal eenvoudig opgepakt kan worden en op meerdere plekken binnen het bedrijf kan worden ingezet. Eigenschappen als gewicht en afmetingen van de weegschaal kunnen dan ook een rol spelen.

4. Denk aan periodiek onderhoud

Periodiek onderhoud wordt vaak vergeten bij de aanschaf van een industriële weegschaal. Wist u dat weegschalen in de loop van tijd een afwijking in gewicht kunnen gaan vertonen? Dit gaat vaak onopgemerkt, maar kan van grote gevolgen zijn voor uw onderneming. Wees dit voor en laat een weegschaal altijd jaarlijks controleren door een erkend bedrijf. Zo bent u er zeker van dat de weegschaal altijd het juist gewicht toont.

5. Kies voor een erkend bedrijf

Kies altijd voor een erkend bedrijf met een vestiging in Nederland. Op het web zijn vele aanbieders van weegschalen te vinden. Iedere weegoptelling is anders en het type weegschaal hangt vaak af van de wijze waarop de weegschaal wordt gebruikt. Laat u altijd juist adviseren door een expert en maak desnoods een afspraak om de situatie bij u op locatie te laten beoordelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here