Wie kan zich nog een wereld voorstellen zonder smartphones? Precies, vrijwel niemand. Als je om je heen kijkt lijkt het soms wel alsof we met die kleine, slimme, zwarte apparaatjes vergroeid zijn. Nee, we kunnen écht niet meer zonder en we nemen met minder ook geen genoegen meer. Sneller, beter, groter scherm, compact ontwerp, fraaier design, het is allemaal belangrijk. Welke smartphone trends deden ons hart dit jaar sneller kloppen? Wij zetten de belangrijkste op een rij.
Kijk mama, zonder randjes!
Samsung was begin 2017 de eerste h2die een smartphone introduceerde waarbij de randen boven en onder het scherm tot een minimum beperkt bleven. De Galaxy S8 (en S8+) startten daarmee een smartphone trend die zou uitgroeien tot een ware hype. In de maanden die volgende verschenen vergelijkbare toestellen van LG en Huawei. Zelfs Apple, wiens iPhone modellen vanwege de keuze voor een symmetrisch design al jarenlang voorzien zijn van brede randen aan de boven- en onderzijde, ging uiteindelijk overstag. Maar, Apple zou Apple niet zijn als ze niet weer net dat stapje extra deden. De iPhone X, het jubileum model ter ere van het 10-jarige bestaan van de Apple smartphone, heeft namelijk helemaal geen randen meer. Aan de bovenzijde van het toestel zie je alleen nog een kleine uitsparing voor de speaker, enkele sensoren en de selfie camera. De vraag is nu natuurlijk of concurrenten als Samsung, LG en Huawei dat voorbeeld gaan volgen en deze smartphone trend ook 2018 overleeft.
Twee camera’s is niet meer genoeg
Het is nog maar 15 jaar geleden dat de eerste mobiele telefoon met een ingebouwde VGA camera in de winkels verscheen. Dat was de Nokia 7650. Kwalitatief niet te vergelijken met snapshot camera’s, laat staan spiegelreflex. Dat gold jarenlang ook voor de camera’s van smartphones, maar die tijd is voorbij. Het was Nokia dat als eerste een samenwerking aanging met een professionele camera fabrikant, Carl Zeiss. Dat resulteerde in de komst van de eerste echt goede camerasmartphones. Inmiddels heeft Huawei, met Leica, een vergelijkbare samenwerking. De fabrikant introduceerde in 2016 al haar eerste toestel met een dubbele Leica camera aan de achterzijde en die smartphone trend is dit jaar definitief doorgebroken. Ofwel, twee camera’s, één aan de achterzijde en één voorop het toestel om selfies mee te maken, is niet meer genoeg. Sterker nog, in oktober presenteerde Huawei de eerste smartphone met twee dubbele camera’s, zowel aan de voor- als achterzijde. Of de Chinese fabrikant daarmee het startschot voor de volgende camera smartphone trend gegeven heeft? Het zou zomaar kunnen.
AI; Rise of the machines?
Kunstmatige intelligentie en de mogelijk desastreuze gevolgen daarvan hebben we in films als The Terminator en I, Robot kunnen zien. Gelukkig is de werkelijkheid een stuk vrolijker. In 2017 verscheen de eerste smartphone met een AI processor in de winkels. Die rekenchip heeft een zogenoemde NPU, of Neural Processing Unit. Die is niet alleen razendsnel maar heeft ook het vermogen om verbanden te leggen en te leren. Zo kan de Huawei Mate 10 Pro de stem van de gebruiker leren herkennen. Niet voor spraakbesturing zoals de Google Assistant en Siri want dat is al een oudere smartphone trend. Nee, de AI processor kan jouw stem in een rumoerige omgeving herkennen en vervolgens alle andere geluiden wegfilteren zodat de persoon aan de andere kant van de lijn jou toch goed kan verstaan, zelfs als je fluistert. Bij de camera wordt de AI processor gebruikt om objecten te herkennen die gefotografeerd worden. Met die kennis wordt dan de belichting en het kleurcontrast automatisch voor dat type object, denk aan food, dieren of planten, geoptimaliseerd. Dit zijn maar twee voorbeelden van kunstmatige intelligentie in slimme telefoons. Een smartphone trend die we in 2018 zeker terug gaan zien.
Wordt 2018 het jaar van de wederopstanding van Nokia?
Nokia werd in 1865 opgericht. Toen was het een papierfabriek die in de decennia daarna achtereenvolgens transformeerde tot een rubber- en kabelproducent, TV maker, computer fabrikant en uiteindelijk de mobiele telefoongigant zoals te meesten van ons Nokia kenden. In de jaren 90 en 00 was het dé absolute wereldmarktleider. Verkeerde keuzes, waaronder het niet geloven en inspelen op de touchsreen smartphone trend, hebben Nokia binnen vijf jaar aan de rand van de afgrond gebracht en in de handen van Microsoft gedreven die het merk vervolgens liet doodbloeden. In 2017 kwam Nokia echter weer boven water drijven. Met dank aan een fantastisch georkestreerde publiciteitsstunt waarbij de Nokia 3310, uit 2001, in een gemoderniseerde uitvoering opnieuw werd gelanceerd. Daarna verschenen vier Android smartphones die door consumenten én kenners met open armen ontvangen werden. Er wordt dan ook al gefluisterd dat 2018 het jaar van de wederopstanding van Nokia kan worden. Voor de smartphone markt zou dat een goede ontwikkeling zijn. Meer keuze en meer concurrentie leidt vaker namelijk ook tot betere producten met vriendelijkere prijskaartjes.
Mixed Reality: Stap in je eigen werkelijkheid
Het is nog niet zolang geleden dat een Nederlandse startup, Layar, het wereldnieuws haalde met de zelf ontwikkelde Augmented Reality app. Je kon je smartphone camera op een object of straat richten en in beeld verscheen dan informatie over restaurants, vrienden, te koop staande huizen en dergelijke. Die laag (layer) werd aan de realiteit toegevoegd (augmenting). Een smartphone trend die niet lang stand hield, maar wel doorontwikkeld is. Tegenwoordig is Virtual Reality, of VR, de nieuwe smartphone trend. Je stopt je smartphone in een speciale headset met ingebouwde lenzen en vervolgens speel je een game of kijk je een video waarbij het lijkt alsof je letterlijk tussen de actie staat. Maar wel stil staat, want je bent afgesloten van de wereld om je heen. Mixed Reality (MR) is de next big thing. Simpel gezegd een combinatie van AR en VR. Met een Mixed Reality headset wordt je omgeving in kaart gebracht en met behulp van software en de smartphone kunnen interactieve- informatie, digitale beelden en objecten op die omgeving geprojecteerd worden. Het grote voordeel van MR is dat je met een MR headset vrij kunt rondlopen zonder binnen de kortste keren iets te raken. Daarom wordt MR als smartphone trend ook een veel grotere toekomst toebedeeld.