Terwijl de prijzen voor cryptomunten de pan uit swingen, beleggingsfondsen het steeds beter blijken te doen en de rente op onze spaarboekjes vanaf volgend jaar opnieuw zal beginnen stijgen, blijkt ook de goudkoers zich heel stabiel te gedragen. Het afgelopen jaar bleef de goudkoers dan wel vrij stabiel, maar ten opzichte van 2016 noteren we toch een stijging van ruim € 2.500 per kilogram. Die continue interesse in goud is vrij uniek in de beleggerswereld, maar niet geheel onverwachts. Wij gingen op zoek naar de vijf voornaamste beweegredenen om te beleggen in goud.
# 1. Een ideale risicospreiding
De meeste beleggingsportefeuilles bestaan uit aandelen en obligaties. Sommigen voegen daar ook nog vastgoed of andere investeringen aan toe, maar over het algemeen zijn deze investeringen onderhevig aan dezelfde risicofactoren. De olieprijs heeft bijvoorbeeld een rechtstreekse invloed op de klassieke beleggingsmarkt en dit ongeacht de sector. Het voordeel van goud is dan weer dat het vaak averechts reageert: wanneer het slecht gaat in de klassieke sectoren, koopt men massaal goud en wordt de koers de hoogte ingestuwd. Goud is hierdoor een ideale belegging om het risico te spreiden en kadert uitstekend binnen een plan voor risicodiversificatie.
# 2. Als bescherming tegen inflatie
Inflatie kan sterk knauwen aan investeringen. Dat spaarboekjes in de praktijk verlies maken door de oplopende inflatie, hoeven wij je waarschijnlijk niet meer te vertellen. De meeste klassieke beleggingen hebben een rechtstreekse afhankelijkheid van monetair geld en zijn dus onderhevig aan de wetten van de koopkracht. Vanuit historisch oogpunt is goud een ideaal middel om zich te beschermen tegen (hyper)inflatie. Toen de inflatie in aanloop van de tweede wereldoorlog bijvoorbeeld steeds verder opliep, zagen we een ongeziene interesse in goud. De Zwitserse bankkluizen waren nooit eerder zo rijkelijk gevuld. Dat is ook logisch: goud is nog steeds een schaars middel dat niet kan gemanipuleerd worden door inflatie of de mens, waardoor zijn waarde niet zomaar kan afnemen.
# 3. Goud als veilige haven
Zoals de klassieke visie het wil – en eigenlijk ook al mooi bewezen door de eerste en tweede reden –, is goud een doordachte belegging in turbulente tijden. Bij geopolitieke spanningen, oorlogen en natuurrampen blijft de goudprijs vaak niet alleen stabiel, maar bovendien stijgt het zelfs vaak omwille van de onzekerheid van beleggers. Goud is op die manier een soort verzekering voor tijden waarin het minder gaat. Een volledige garantie is het echter niet, zo dook de goudprijs ook enkele keren de diepte in tijdens de hoogdagen van de financiële crisis, maar ten opzichte van andere financiële producten deed goud het dan weer vele malen beter.
# 4. Er wordt geen nieuw goud ‘gemaakt’
Onze Griekse vriend Aristoteles gaf het al aan: “elke solide vorm van geld moet duurzaam, draagbaar en deelbaar zijn en moet een intrinsieke waarde hebben”. Vandaag de dag werkt ons banksysteem natuurlijk volledig anders, maar toch schuilt er nog steeds een vorm van waarheid in die bewering. Het feit dat onze munten eigenlijk een schuldvordering inhouden (een belofte om te betalen), terwijl goud een betaling is op zichzelf (het heeft altijd een waarde) speelt sowieso in z’n kaarten. Hoe dat komt? Er wordt geen nieuw goud gemaakt (tenzij ergens ver weg in de sterrenhemel), er worden geen nieuwe goudmijnen ontdekt en de schaarste op de goudmarkt zorgt dus voor een gegarandeerde waarde.
# 5. Een redenering op lange termijn
Uit voorgaande tips mag het duidelijk zijn: beleggen in goud doen we niet om op korte termijn woekerwinsten te boeken. Daarvoor moeten we dan weer bij de nieuwste cryptomunten zijn. Anderzijds is er een veel lager risico verbonden aan een belegging in goud, waardoor het eerder een optie is voor de langere termijn. Goud is inflatiebestendig, heeft al honderden oorlogen weten te overleven, evolueert vaak tegendraads op geopolitieke spanningen en zorgt ervoor dat we ook op lange termijn altijd een appeltje voor de dorst hebben. Eigenlijk zou ieder gezin wel een baar goud moeten liggen hebben, aangezien we enkel zo onze toekomst volledig veilig kunnen stellen.