Home Blogs Verplichte AOV voor ondernemers en zzp’ers?

Verplichte AOV voor ondernemers en zzp’ers?

1880
DELEN

Afgelopen week was er weer nieuws over het al dan niet verplichten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden. Werkgeversorganisatie AWVN was eerst van mening dat ondernemers en zzp’ers zelf moeten weten hoe ze hun geld besteden. Nu hebben zij zich als een van de grootste werkgeversorganisaties in Nederland echter voor het eerst positief uitgesproken over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor iedereen die werkt. De vakbonden hadden deze mening omtrent een verzekeringsplicht voor ondernemers en zzp’ers al langer.

AOV als collectieve verzekering?

Medewerkers in loondienst betalen iedere maand verplicht premie volgens de sociale verzekeringswetten. Zo zijn ze verzekerd van een inkomen in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Een dergelijke collectieve verzekering is er echter niet voor ondernemers. Kennisinstituut TNO heeft onderzoek gedaan naar arbeidsongeschiktheidsverzekeringen bij ondernemers. Daaruit is gebleken dat slechts 20 procent een verzekering hiervoor heeft afgesloten. Dit lage percentage is volgens eerder onderzoek onder zelfstandigen vooral te wijten aan hoge premies en verzekeraars die hen weigeren.

Leestip: 5 feiten en fabels over AOV voor ZZP’ers

Verwachte toekomstige problemen

In de Miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd, is er niets over een verplichte AOV vermeld. Hetzelfde geldt voor het regeerakkoord van Rutte III. Toch blijken nu dus naast diverse overheden en politieke partijen, ook steeds meer belangenorganisaties te pleiten voor een regulering van een verzekering voor inkomensrisico bij arbeidsongeschiktheid. Nu de groep met ondernemers nog steeds groeit in Nederland, groeit de vrees dat veel van deze mensen in financiële problemen komen, mochten ze (tijdelijk) niet kunnen werken. De diverse partijen zijn bang dat de maatschappij zal opdraaien voor de risico’s als het misgaat. Terecht?

Niet altijd noodzaak voor een verplichte AOV

Ondernemers en zzp’ers zitten nu in een andere situatie dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Zo zijn er nu veel mensen die een vaste baan hebben, en daarnaast als parttime ondernemer werken. Al eerder schreven we bijvoorbeeld dat als hij of zij veel uur voor een baas werkt, een AOV voor parttime zzp’ers vaak niet interessant is. Ze zijn namelijk al verzekerd voor de uren in loondienst. Ook heeft een ondernemer of zzp’er vaker een partner die voldoende verdient om inkomensverlies in geval van arbeidsongeschiktheid af te dekken.

Alternatieven voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Er zijn diverse alternatieven voor het afdekken van inkomensverlies. Zo spaart een gedeelte van de ondernemers en zzp’ers hier zelf voor, bijvoorbeeld door middel van banksparen. Daarnaast zijn er ook andere collectieve initiatieven zoals een broodfonds of een verzekering via het UWV.

Hoewel de geruchten over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering dus regelmatig opduiken, blijft de situatie zoals hij is voorlopig. Heb jij eigenlijk een AOV afgesloten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here