Home Verzekeringen Verplichte AOV is uitgesteld, maar vrijwillig afsluiten wordt populairder

Verplichte AOV is uitgesteld, maar vrijwillig afsluiten wordt populairder

1136
DELEN
Verplichte AOV is uitgesteld, maar vrijwillig afsluiten wordt populairder

Al jarenlang wordt er in de politiek gesproken over een verplichting voor zzp’ers om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Bij de vaststelling van het nieuwe pensioenakkoord in 2019 kwam dit vrij opeens uit de lucht vallen. Vervolgens zou er in 2020 een concreet voorstel komen. Na de presentatie hiervan vorig jaar, is nu na onderzoek gebleken dat de invoering nogal wat problemen gaat opleveren. Mogelijk zal een verplichte AOV volgens demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees nog jaren gaan duren. Vrijwillig een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is echter zeker geen overbodige luxe voor zzp’ers. Bovendien wordt het steeds populairder.

Knelpunten voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ons land kent steeds meer mensen die als zzp’er of ondernemer hun brood verdienen. Zij zijn echter niet standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Hierdoor hebben ze (gedeeltelijk) geen inkomen meer als ze arbeidsongeschikt raken. Om dit risico te verkleinen en de verschillen tussen zelfstandigen en medewerkers in loondienst te verkleinen hebben de linkse partijen en vakbonden eerder een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voorgesteld. Hieraan werden wel enkele voorwaarden gesteld. Ten eerste moest er veel keuzevrijheid zijn om uiteenlopende typen zelfstandigen een goed product te kunnen bieden. Daarnaast moest er ook een opt-out zijn voor mensen die zelf al voor een verzekering hebben gezorgd. Vooral dat laatste brengt uitvoeringsproblemen met zich mee.

Meer interesse afgelopen jaar in vrijwillige AOV

Die opt-out levert de uitvoeringsinstanties problemen op, maar is juist ook erg belangrijk. De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering namelijk gegroeid. Volgens de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2019, uitgevoerd door het CBS, had 23,6 procent van de zzp’ers en 43,1 procent van de zelfstandigen met personeel een AOV. Verzekeraars en verzekeringsplatformen merkten in 2020 een grote stijging op in het aantal ondernemers dat een aanvraag deed voor een AOV.

Meer aandacht voor risico en voordelen van AOV’s, en meer onzekerheid

Meer aandacht voor risico en voordelen van AOV’s, en meer onzekerheid

Een oorzaak van de toenemende interesse zou een grotere bewustheid van de risico’s kunnen zijn door toegenomen media-aandacht. Naar aanleiding van de discussie over een verplichting, zijn mogelijk meer mensen zich bewust van de risico’s die ze lopen op vermindering van hun inkomsten als gevolg van ziekte of een ongeval. Daarnaast hadden verzekeraars een negatief imago als het ging om uitbetaling van een verzekering. Steeds meer mensen ontdekken echter dat dit onterecht was. Ook het excuus ‘een AOV is te duur’ wordt steeds minder vaak genoemd voor het niet afsluiten ervan. Steeds meer mensen ontdekken dat de verzekering slechts enkele tientjes per maand hoeft te kosten. De kosten voor een AOV zijn bovendien aftrekbaar van de belasting.

Daarnaast lijken tot slot ook de eventuele langdurige fysieke klachten na besmetting met het coronavirus een rol gespeeld te hebben. In onzekere tijden is er altijd meer interesse in producten die voor zekerheid zorgen. Zeker als je je beseft dat ook zonder corona al een op de zes zelfstandigen te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid.

Nog meer handige verzekeringen

Wil jij als zelfstandige voor maximale zekerheid gaan? Lees dan in het artikel ‘Welke verzekeringen sluit je af als beginnende zzp’er?’ welke verzekeringen ook aan te raden zijn om af te sluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here