Home Nieuws Verbod op koffiebekers op kantoor: wees klaar voor de nieuwe regels

Verbod op koffiebekers op kantoor: wees klaar voor de nieuwe regels

2152
DELEN
Verbod op koffiebekers op kantoor wees klaar voor de nieuwe regels

Zakelijke koffiemachines maken nog steeds vaak gebruik van disposable bekertjes. De plastic bekertjes worden door de automaat gevuld, alles gaat snel en er is ook geen risico op scherven. De keuze voor plastic bekertjes is enigszins logisch, maar het kent ook een belangrijk nadeel: het zorgt voor een extra grote afvalberg. En nog te veel van dat plastic komt in het milieu terecht. Daarom komt er per 2024 een verbod op wegwerpkoffiebekertjes op kantoor. In de plaats daarvan moeten er dus afwasbare mokken worden gebruikt.

Europese regels verbieden koffiebekertjes op kantoor

Deze strenge regels zijn een gevolg van een Europese richtlijn die Nederland in nationaal recht moet omzetten. Deze richtlijn wil de milieueffecten van wegwerpplastic verminderen en wil voorkomen dat wegwerpplastic nog in de zee terechtkomt. Opmerkelijk is dat niet alleen plastic koffiebekertjes worden verboden. We mogen nu eenmaal niet vergeten dat bijvoorbeeld kartonnen bekertjes aan de binnenkant vaak een plasticlaagje hebben om het bekertje lekvrij te maken. Dat maakt dergelijke kartonnen koffiebekers extra moeilijk om te recyclen en minder duurzaam dan een koffiemok.

Wees klaar voor de strengere regels

Wie een nieuwe koffieautomaat wil aanschaffen, doet er hoe dan ook goed aan om op zoek te gaan naar de beste volautomatische koffiemachine waarbij je mokken kunt gebruiken. Zo ben je alvast klaar voor de strengere regels. Uiteraard betekent dat ook meteen dat je moet nadenken over hoe je met de mokken omgaat en hoe je ze gaat reinigen. Kantoren die nog niet over een vaatwasser beschikken, kunnen er dus een gebruiken. Kies in de eerste plaats voor een vaatwasser met een voldoende grote capaciteit, zodat er plaats is voor alle mokken. Geef daarnaast de voorkeur aan een stille en energiezuinige vaatwasser. Een vaatwasser met de energieklasse A is de zuinigste optie.

Bijdragen aan een betere wereld

We raden bovendien aan om meteen ook het goede voorbeeld te tonen en om niet alleen de bekertjes te vervangen. Kies bijvoorbeeld niet voor cups met melk, maar plaats koffiemelk in de koelkast. Of kies voor een espressomachine met een melkreservoir. Werk daarnaast niet met plastic lepels, maar kies voor afwasbare koffielepels. Gebruik je een vaatwasser? Maak dan gebruik van ecologische vaatwasmiddelen en -tabletten. Onder meer Ecover is een bekende producent van ecologische vaatwastabletten, maar ook andere tabletten met het EU Ecolabel zijn een goed idee. Dat label garandeert dat er minder schadelijke stoffen in de tablet zitten.

Afwachten wat het effect van de regels zal zijn

Of de strenge regels veel effect zullen hebben, is nog niet zeker. Zo geven experts aan dat ondernemers nog steeds koffiebekers to go mogen aanbieden, op voorwaarde dat men dat niet gratis doet. Ook andere plasticverpakkingen voor kant-en-klaar voedsel to go mag niet meer gratis zijn. Het is niet zeker of betaalde disposables in een andere manier van consumeren zal resulteren en of het straatafval hierdoor zal verminderen. Daarom pleiten experts voor doeltreffendere acties, zoals een statiegeldsysteem voor bekers of een totaalverbod op dergelijke bekers en plastic verpakkingsmaterialen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here