Home Blogs Verbeter je wifi in 5 eenvoudige stappen

Verbeter je wifi in 5 eenvoudige stappen

1731
DELEN
Wifi verbeteren

Een wifi-verbinding is niet altijd stabiel. Hij kan onderhevig zijn aan traagheid of zelfs downtime. De oorzaak hiervan kan van alles zijn. Als je regelmatig last hebt van onderpresterende wifi, doorloop dan deze vijf stappen om de oorzaak boven water te krijgen. Ontdek hoe je zelf wifi-problemen op kunt lossen en meteen weer kunt genieten van een snel draadloos netwerk.

  1. Controleer je internetaansluiting

Om te controleren of het onderpresteren van je wifi inderdaad ligt aan je wifi-netwerk en niet aan je breedbandverbinding, sluit je een computer rechtstreeks aan op de router met een ethernet-kabel en voer je een snelheidstest uit. Dat kan met een kabeltester, je test dan eigenlijk de peformance. Herhaal deze test een aantal keer om te bepalen welke snelheden je redelijkerwijs mag verwachten van je breedband service. Dit zal vaak aanzienlijk lager liggen dan de maximumsnelheid waar de provider mee adverteert, en dat staat ook aangegeven in de kleine lettertjes. Als dit echter onaanvaardbaar veel langzamer is, kun je contact opnemen met je serviceprovider voor hulp. Is de snelheid acceptabel, maar daalt hij dramatisch wanneer je aangesloten bent op wifi, lees dan verder.

  1. Controleer de draadloze verbinding

Verplaats de wifi-router naar een meer open, centrale locatie, en verwijder indien mogelijk eventuele directe obstakels, zoals meubels of planten, die tussen de router en je access devices staan. Deze kunnen namelijk het signaal verzwakken. Positioneer de wifi-router zodat hij uit de buurt is van potentiële storingsbronnen, zoals draadloze telefoons, babyfoons, magnetrons en  andere elektronische apparatuur.

  1. Upgrade je router

Indien je stap 1 en 2 hebt uitgevoerd, maar je wifi-verbinding is nog steeds slecht – zelfs wanneer je pc op slechts een paar meter afstand van de router staat – , dan is het misschien tijd om je router te upgraden.

  1. Controleer de antenne-oriëntatie

Als je wifi-router een externe beweegbare antenne heeft, probeer dan de oriëntatie aan te passen. Gewoonlijk wordt het beste signaal verkregen wanneer de antenne recht omhoog wijst, maar de verbinding kan ook variëren afhankelijk van de locatie van het ontvangende apparaat. Als de router twee antennes heeft, probeer de één dan te draaien op een stand van 10:00 uur en de ander op 02:00 uur.

  1. Controleer de banden

Als je wifi-router dual-band is, maar hij zendt op beide banden uit vanaf hetzelfde SSID (zoals de BT Homehub 5 bijvoorbeeld), probeer de banden dan van elkaar te splitsen over twee SSID’s en kijk of je draadloze apparaten beter en betrouwbaarder aansluiten op de 2,4 GHz-band. Hoewel langzamer en gevoelig voor storingen, heeft de 2,4 GHZ-band een groter bereik dan 5 GHz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here