Home Geen categorie Verbeter je cashflow: 4 gouden tips voor je boekhouding

Verbeter je cashflow: 4 gouden tips voor je boekhouding

886
DELEN
Boekhouding tips

Als je je bedrijf draaiend wilt houden, heb je natuurlijk geld nodig. De cartridges en duurzame koffie komen zichzelf niet brengen, je bedrijfsruimte is niet gratis en je medewerkers doen geen vrijwilligerswerk. Hoe zorg jij dat je altijd voldoende cash hebt om je kosten te betalen? Hieronder 4 gouden tips.

1: Weet wat je in huis hebt

Blijf volledig up-to-date van je financiën. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar bij drukke ondernemers wordt deze taak vaak naar de eeuwige to-do list verschoven. Dus houdt je winst- en verliesrekening in de gaten, net als je (openstaande) facturen. Ja, het is een open deur, maar bij veel bedrijven kan het factuurbeheer echt veel beter. Zorg dat je op de hoogte bent van uitstaande bedragen, wie er moet betalen, de betaaltermijnen… en doe wat met die kennis! Vaak kan een belletje al genoeg zijn om je factuur eindelijk betaald te krijgen.

2: Laat (gedeeltelijk) vooraf betalen

Als je zelf iets koopt, moet je direct of zelfs vooraf betalen. Waarom zou dit voor jouw klanten niet gelden? Vraag om een aanbetaling, of sterker nog: maak het een standaard voorwaarde. Zeker bij nieuwe klanten kan dat erg handig zijn, vooral voor klanten uit het buitenland die hun stiptheid nog moeten bewijzen. De grootte en termijn van de aanbetaling moet natuurlijk wel passen bij de aard van je product of dienst. Check dus even wat in jouw branche gangbaar is.

3: Factureer zo snel mogelijk

Cashflow genereren

Wacht niet tot het einde van de maand om een factuur te versturen. Vaak is administratie niet de favoriete klus van ondernemers – maar maak een uitzondering voor je facturen. Want hoe langer je wacht, hoe meer het je kost. Neem een vast moment in de week om ze te versturen, of bereid ze voor als onderdeel van je werkproces. Als ze al klaarliggen, wordt het versturen een snelle klus in plaats van een vervelende taak die je vooruitschuift. En verstuur ze trouwens vooral digitaal, per e-mail of via je boekhoudprogramma. Dan zijn ze sneller bij je klant (en moeilijker te negeren).

4: Geef je boekhouding een update

Hoe doe jij je boekhouding? Kijk even kritisch of dat efficiënter kan, bijvoorbeeld met online boekhoudsoftware. Vaak kun je daarop ook uren en kosten registreren (zelfs onderweg via smartphone of tablet). En je maakt geautomatiseerd facturen aan – die je dan ook nog makkelijker in de gaten houdt. Er zijn genoeg opties om uit te kiezen, dus doe goed onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here