Het werken in de bouw neemt behoorlijk wat risico’s met zich mee. Waar gehakt wordt, vallen spaanders; en dat zeggen ze niet voor niets. Het is dan ook erg belangrijk dat zowel ondernemer en medewerker zich bewust zijn van de mogelijke gevaren. Deze tips maken het werken in de bouw in ieder geval vast een stukje veiliger.
1. Wees voorbereid
Zowel ondernemer als medewerker moeten op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s en gevaren. Niet alleen moeten er duidelijke veiligheidsvoorschriften zijn; deze moeten ook goed gecommuniceerd worden. Op deze manier weet iedereen wat ze te doen staat in het geval van een ongeluk. Daarnaast moeten er altijd personen met een BHV certificaat aanwezig zijn; het kan dus ook zeker geen kwaad om enkele medewerkers in te schrijven voor een BHV cursus. Die inschrijving kan gemakkelijk online gedaan worden via aanbieders zoals bijvoorbeeld Edubookers.
2. De juiste certificaten
Naast een BHV certificaat is ook het VCA (veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers) certificaat van groot belang. Werknemers bij een dienstverlenend bedrijf moeten namelijk VCA gecertificeerd zijn om veiliger te kunnen werken. Op deze manier wordt de kans op ongevallen verkleind. Op deze manier kun je als ondernemer aantonen dat jouw onderneming op een groot aantal punten voldoet aan de gestelde eisen in het kader van veiligheid. Je kunt je VCA certificaat gemakkelijk behalen middels een VCA cursus via Edubookers.com.
3. Overige training
Het correct trainen van de medewerkers is van groot belang. Niet alleen de fulltime medewerkers, maar ook de oproepkrachten moeten op de juiste wijze getraind zijn voordat zij de werkzaamheden starten. Er zijn bepaalde handelingen in de bouw die nu eenmaal speciale training vereisen. Laat speciale werkzaamheden dan ook niet oppakken door medewerkers die hier geen verdere specialisatie in hebben; laat het over aan degenen die hier daadwerkelijk voor getraind zijn.
4. Het dragen van bescherming
Het klinkt logisch, maar het dragen van de juiste bescherming wordt in de bouw nog wel eens over het hoofd gezien. Niet alleen zijn de juiste werkschoenen en eventuele kniebeschermers van belang; ook het dragen van de PBM’s kan toekomstige klachten voorkomen. Er zijn in de loop der jaren tal van persoonlijke beschermingsmiddelen ontwikkeld die je beschermen tegen de mogelijke risico’s van het werken in de bouw.
5. Het opstellen en naleven van veiligheidsregels
Ieder team heeft zo zijn eigen veiligheidsregels. Het is dan ook van groot belang dat deze regels ten alle tijde nageleefd worden. Niet alleen door de ondernemer, maar door het hele team. Ook invalkrachten zullen dus direct op de hoogte gesteld moeten worden van deze regels; zelfs als ze maar een dagje aanwezig zijn.