Home HR VCA certificaat must voor werken in risicovolle omgevingen

VCA certificaat must voor werken in risicovolle omgevingen

1999
DELEN
VCA Cursus

De VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers) helpt werknemers die actief zijn in risicovolle werkomgevingen om veilig en gezond hun werk te doen. Omdat er op de werkvloer nog elk jaar veel bedrijfsongevallen plaatsvinden, kiezen steeds meer opdrachtgevers ervoor om klussen alleen uit te besteden aan leveranciers met een VCA certificaat.

In principe kan iedereen een VCA cursus volgen. Met een VCA certificaat laat je immers zien dat je op de hoogte bent van de basisbeginselen van veilig werken en dat je je bewust bent van de risico’s die zich op de werkvloer kunnen voordoen. In een aantal, meer risicovolle, sectoren is een VCA diploma echter een regelrechte must. Denk daarbij aan:

  • Bouw;
  • Petrochemische en offshore-industrie;
  • Beveiliging;
  • Schoonmaak/industriële reiniging;
  • Schildersbranche;
  • Scheepsbouw;
  • Elektrotechniek en procesbesturing;
  • Binnenvaart;
  • Timmer en meubelbranche;
  • Hoveniers/groenvoorziening;

VCA Basis

Het VCA-certificaat is er in drie verschillende ‘smaken’: VCA Basis, VCA VOL en VIL-VCU. Met VCA Basis (ook wel B-VCA genoemd) laat je zien dat je op de hoogte bent van de voorschriften uit de VGM-checklist en dat je dus veilig en gezond kunt werken en daarbij ook weet hoe je rekening kunt houden met de veiligheid van anderen én het milieu.

VCA VOL

VCA VOL, waarbij VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden, is bedoeld voor leidinggevenden die actief zijn in risicovolle werkomgeving. Ook ZZP-ers moeten VCA VOL-gecertificeerd te zijn. Met een VCA VOL certificaat toon je aan dat je beschikt over kennis van bijvoorbeeld wet- en regelgeving en dat je onveilige situaties kunt herkennen en voorkomen.

VIL-VCU

De derde VCA-variant is VIL-VCU, wat staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden-Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. VIL-VCU is bedoeld voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus. Zij laten met een VIL-VCU-diploma zien dat ze weten welke veiligheidseisen gelden voor medewerkers van VCA-gecertificeerde bedrijven.

VCA-diploma halen

Je kunt op verschillende manieren je VCA diploma halen. Je kunt ervoor kiezen om een klassikale cursus te volgen bij een VCA-aanbieder of om de cursus online te volgen, waar en wanneer je dat het beste uit komt. Cursisten kunnen ook op eigen houtje een cursusboek bestuderen en daarna VCA-examen te doen. Sommige aanbieders van VCA-opleidingen bieden VCA proefexamens aan, zodat cursisten vooraf kunnen oefenen met de lesstof en de manier waarop er wordt geëxamineerd.

NRTO-keurmerk

Waar een cursist ook voor kiest, hij doet  er wél verstandig aan om een VCA-cursus te volgen bij een opleider met het NRTO-keurmerk. De NRTO is de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding. Alleen bij een NRTO-erkende aanbieder kan de cursist er zeker van zijn dat zijn cursus voldoet aan de eisen die in ons land gelden voor lesstof, docenten, etc.

Meer over VCA lees je hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here