Home Tips Van zzp naar vennootschap: denk ook aan de aansprakelijkheid

Van zzp naar vennootschap: denk ook aan de aansprakelijkheid

368
DELEN
Van zzp naar vennootschap denk ook aan de aansprakelijkheid

Als ambitieuze zzp’er heb je de vrijheid van het ondernemerschap al mogen ervaren. Net als veel ondernemers startte je wellicht als zzp’er omdat het zo’n toegankelijke ondernemingsvorm is. Maar nu je bedrijf groeit, denk je misschien aan de volgende stap: het oprichten van je eigen vennootschap. Deze beslissing maak je niet zomaar, want een vennootschap brengt zowel kansen als verantwoordelijkheden met zich mee. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de aansprakelijkheid. Dit is voor zzp’ers erg ongunstig geregeld. Bij een besloten vennootschap of bv is dat volledig anders.

De bv: bescherming en veiligheid

De besloten vennootschap (bv) is een populaire rechtsvorm in Nederland, vooral vanwege de beperkte aansprakelijkheid voor de eigenaren. In tegenstelling tot een eenmanszaak, waar je persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf, is bij een bv het bedrijf zelf de entiteit die aansprakelijk is. Dit betekent dat je persoonlijke financiën over het algemeen beschermd zijn mocht het bedrijf in financiële problemen komen.

Deze hoge mate van bescherming kan van onschatbare waarde zijn, vooral als je bedrijf groeit en de risico’s groter worden. Bovendien wordt een bv vaak als professioneler beschouwd, wat kan helpen bij het aantrekken van klanten en investeerders. Slechts in sommige gevallen kun je als bestuurder van een bv zelf aansprakelijk zijn. Dit wordt ook wel de bestuurdersaansprakelijkheid genoemd.

De bv bescherming en veiligheid

Veel voordelen ten opzichte van andere ondernemingsvormen

Naast de beperkte aansprakelijkheid biedt een bv andere voordelen in vergelijking met rechtsvormen als de eenmanszaak of de vennootschap onder firma (vof). Ten eerste is er de fiscale flexibiliteit: de bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst en je kunt als eigenaar salaris ontvangen op een fiscaal efficiënte manier. Dit kun je zelf optimaliseren. Bovendien kan een bv aandelen uitgeven, wat het gemakkelijker maakt om investeringen aan te trekken en de eigendom van het bedrijf te verdelen. Verder biedt een bv meer continuïteit. In geval van ziekte, overlijden of vertrek van de eigenaar kan de onderneming gewoon blijven bestaan.

Online een bv oprichten is mogelijk

Een bv oprichten vergt in principe wel wat werk en voorbereiding. Hiervoor dien je langs te gaan bij een notaris. Er zijn wel online platforms, bijvoorbeeld Firm24, die het oprichten van een bv eenvoudiger maken. Wat Firm24 onderscheidt, is dat elke stap van het proces online wordt afgehandeld. Waar andere diensten je misschien alleen door het initiële traject loodsen, zorgt Firm24 ervoor dat je alles, inclusief de betaling en de juridische formaliteiten, digitaal kunt regelen. Dit betekent dat je geen tijd hoeft te verspillen met bezoeken aan het notariskantoor. Je hebt de vrijheid om je bedrijf op te zetten vanuit het comfort van je eigen huis of kantoor.

Andere manieren om de aansprakelijkheid te beperken

Ook als je een bv hebt opgericht, wil je hoge schadeclaims natuurlijk vooral voorkomen. Goede algemene voorwaarden en andere juridische documenten zijn daarom belangrijk. Zorg ervoor dat ze juridisch waterdicht zijn en dat ze de aansprakelijkheid op een gunstige manier regelen. Zorg ook voor een strikte administratie en kom afspraken na. Verder is het afsluiten van de juiste bedrijfsverzekeringen belangrijk. Een verzekeringsadviseur kan je hierover informeren.