Het hele land piept en kraakt vanwege de personeelstekorten in alle sectoren. Maar als ondernemer wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk producten of diensten kunnen aanbieden. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe je het verzuim – korte of langere uitval van jezelf en / of medewerkers – zo laag mogelijk kunt houden. Bepaald verzuim, denk aan griep in het winterseizoen, is niet altijd te voorkomen. Wel kun je invloed uitoefenen op het aantal bedrijfsongevallen. Hieronder lees je hoe een VCA cursus kan helpen bedrijfsongevallen te voorkomen.
Bedrijfsongevallen: de feiten en cijfers
Veel ondernemers zijn echte doeners. Als ze iets signaleren, willen ze dat gelijk aanpakken. Dat is zeker een goede mentaliteit, maar het kan ook extra risico opleveren. Omdat snelheid ten koste kan gaan van veiligheid, en omdat niet alle consequenties overzien of overdacht worden in de gauwigheid. En dat kan weer het risico op een bedrijfsongeval vergroten. Wist je dat er jaarlijks meer dan 200.000 bedrijfsongevallen plaatsvinden? Waarvan zelfs 2.300 ernstig met blijvend letsel, een ziekenhuisopname of zelfs overlijden? Dat laatste gebeurt ongeveer zestig keer per jaar.
Het nut van een VCA cursus
Het is daarom erg belangrijk om veilig te werken. Niet alleen met oog voor je eigen veiligheid, maar ook die van andere mensen om je heen. Daarbij moet bij werkzaamheden steeds vaker rekening gehouden worden met de invloed ervan op klimaat en milieu. Wil je als ondernemer hier bewuster mee omgaan? Dan is een VCA cursus echt een aanrader. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Hierbij leren jijzelf en / of medewerkers risico’s te herkennen en te verkleinen.
Oorspronkelijk werd VCA vooral verplicht gesteld bij werk in de offshore en petrochemische industrie. Tegenwoordig is het toegepast op allerlei sectoren waar sprake is van een risicovollere werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan de bouw, procesbesturing, elektrotechniek, schoonmaak- en tuinbranche.
Welke VCA cursus is geschikt voor jou?
Er zijn verschillende soorten VCA cursussen. Welke cursus het meest geschikt is voor je, hangt af van je functie binnen een onderneming. Voor uitvoerende medewerkers op de werkvloer is er de basiscursus VGA, de B-BCA. Geef je als ondernemer leiding aan anderen (eigen medewerkers of die van een opdrachtgever), of werk je samen met andere zzp’ers? Dan past de VOL-VCA het best bij je werkzaamheden. Tot slot is er ook nog de VIL-VCU cursus, die het meest geschikt is voor mensen die personeel leveren een VCA-gecertificeerde ondernemingen.
Na vijf jaar verloopt het certificaat dat je krijgt als je een VCA examen voldoende hebt afgerond. Door een VCA herhalingscursus te volgen verleng je het VCA certificaat weer met vijf jaar.