Home Blogs Toename vraag IoT specialisten

Toename vraag IoT specialisten

1906
DELEN
iot vacatures

De laatste drie jaren is er een toename in de vraag naar specialisten op het gebied van IoT, ook wel Internet of Things of Internet der Dingen. Steeds meer bedrijven willen een IoT-specialist in huis hebben. Wanneer we kijken naar de vacatures voor deze baan, dan zien we dat vooral Philips veel behoefte heeft aan dit soort professionals. Het is zeker nog niet zo dat het aantal vacatures voor IoT-specialisten het aantal IT-vacatures overtreft, maar het komt wel dichter bij elkaar te liggen. Bedrijven kijken steeds verder dan alleen naar mogelijkheden om te gaan digitaliseren. Steeds meer ondernemingen nemen internetprofessionals in dienst en de IoT-specialist raakt erg in trek.

Bijna 400 aangeboden IoT-banen

In drie jaren tijd werden er bijna 400 nieuwe vacatures voor IoT-specialisten online gezet door bedrijven. Het ging om precies 389 banen die werden aangeboden. Er werden in dezelfde periode ruim 5.000 big data professionals gezocht, dus het lijkt nog erg weinig. Toch is de vraag naar big data specialisten gegroeid met 6,2% en de vraag naar IoT-professionals groeide met maar liefst 29% per maand. Het aantal IT-vacatures in het algemeen groeide maandelijks met 1,7% en dit geeft toch aan dat er een sterke groei te zien is in de vraag naar professionals in IoT. In 2016 werden er maandelijks gemiddeld 22 nieuwe IoT-vacatures online geplaatst en in het jaar ervoor waren dit er per maand gemiddeld maar 5.

De vraag is het grootst in Amsterdam

De vraag naar IoT-specialisten is in de steden duidelijk groter dan in de dorpen. Amsterdam is toch wel koploper met 61 open IoT-functies in de betreffende periode. Op de tweede plaats staat Eindhoven met 42 IoT-vacatures en Rotterdam op de derde plaats met 35 open IoT-functies. De vierde en vijfde plaats worden gevuld door Den Haag en Utrecht, met respectievelijk 27 en 26 beschikbare banen in de IoT.

Philips was het meest actief

Wanneer we kijken naar de bedrijven die IoT-specialisten hebben gezocht in de onderzoeksperiode, dan zien we dat Philips het meest actief was met een totaal van 39 IoT-vacatures. KPN staat met 24 IoT-functies op de tweede plaats en met een zoekopdracht voor 9 IoT-specialisten staat Microsoft op de derde plek. Ruim de helft, namelijk 52%, van alle IoT-vacatures zijn afkomstig van bedrijven die actief zijn in de IT-branche, maar ook binnen de onderwijs- en onderzoekbranche, retail en de zakelijke dienstverlening wordt er gezocht naar IoT-professionals. Zie jij een baan als IoT-specialist wel zitten? Klik hier voor passende vacatures.

Afbeelding via Shutterstock.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here