Home Financiering Tips voor het zoeken van een investeerder

Tips voor het zoeken van een investeerder

1985
DELEN
investeerder

Heb je een briljant business idee? Dan is het zaak dat je snel gaat ondernemen. Maar is het financieel haalbaar? Zoals veel andere beginnende ondernemers is het krijgen van een financiering lastig. Je kunt je goed voorbereiden om in aanmerking te komen voor een lening bij een financiële instelling. Maar dat is soms niet genoeg en het kost je op de lange termijn veel geld om af te lossen. Een investeerder zoeken is ook een optie. In dit artikel geven we je een paar tips voor het zoeken van een investeerder.

Zorg voor een kernachtig businessplan

Als je een onderneming begint, of uitbreidt, dan is een goed plan belangrijk. Een investeerder investeert niet als hij niet weet waar hij zijn geld in stopt. Vervolgens wil men vooraf inschatten of de investering geld op gaat leveren. Je zult dus goed moeten omschrijven wat je gaat doen en hoe je dit voor elkaar wilt krijgen. Ook is het belangrijk dat je het beoogde resultaat omschrijft. Op de website van de KvK staat hoe je een goed ondernemingsplan maakt.

Weet hoeveel financiële middelen je nodig hebt

Belangrijk onderdeel van een ondernemingsplan zijn de kosten en baten. Als je weet hoeveel kosten je moet maken, dan kun je actief op zoek naar een investeerder. Zoals gezegd wil een dergelijke partij wel vooraf weten wat het op gaat leveren. Maak daarom een realistische inschatting van de te maken kosten. Wees erop voorbereid dat je kritische vragen krijgt, je zult iedere kostenpost moeten kunnen uitleggen.

Maak een goede elevator pitch

Een goed businessplan en het bijbehorende financiële overzicht is nog niet genoeg. Je moet namelijk wel je investeerder overtuigen. Schrijf daarom een elevator pitch waarmee jij denkt dat je de investeerder kunt overtuigen. Belangrijk is dat je reëel blijft. Bedreigingen en risico’s zijn juist de zaken waar men naar zal vragen. Als je je daarvoor afsluit is de kans groot dat je aanvraag daarop sneuvelt. Een goede pitch is niet langdradig en vooral kernachtig. Toch is het goed om wat meer aandacht aan de risico’s en de opbrengsten te geven.

Speel advocaat van de duivel naar jezelf

Als je het plan en de pitch klaar hebt ben je er nog niet. Je kijkt zelf door een ‘roze bril’ naar jouw business idee. Daarom is het goed om even afstand te nemen en je eigen plan zogenaamd aan te vallen. Probeer voor ieder argument een kritische tegenwerping te verzinnen. Dit zorgt ervoor dat je zaken beter gaat omschrijven. En je bent veel beter voorbereid voor kritische vragen van potentiële investeerders.

Investeerder zoeken en benaderen

Als je de bovenstaande zaken hebt georganiseerd moet je een investeringspartij vinden. Een goede manier om te starten is te zoeken naar een lokale Syntens vestiging. Zij kunnen je in contact brengen met investeerder die een connectie hebben met jouw branche. Wellicht zitten er in je netwerk investeerders die jou kunnen verder helpen. Mensen zoals Xeno Grimmelt zijn bereid te investeren in duurzame bedrijven. Als je een investeringspartij bereid hebt gevonden voor een gesprek, kun je je bedrijfsplan gaan verkopen. Wees gerust, omdat jij al kritisch naar jezelf bent geweest, kun je de meeste vragen wel beantwoorden.

Heb je idee voor een eigen onderneming, maar heb je geld nodig om het een en ander te realiseren? Bereid jezelf voor door je plannen op papier te zetten. Zorg dat je weet hoe je dit plan moet verkopen. Zoek een investeerder en overtuig degene van jouw plan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here