Wil jij voor jezelf gaan beginnen als ondernemer? Heb jij een goed idee voor een product of dienst en wil je dit op de markt gaan brengen, maar dan wel als eigen baas in plaats van voor een baas? Dan is het wel belangrijk dat je je goed inleest over wat er allemaal komt kijken als je voor jezelf aan de slag wilt gaan. Een goede voorbereiding vergroot de kans van succes op je onderneming aanzienlijk. Helemaal voorbereid en enthousiast? Dan wordt het tijd om een ontslabrief te schrijven om je huidige baan op te zeggen. We geven je een aantal tips.
Is een ontslagbrief verplicht?
Is het schrijven van een ontslagbrief eigenlijk verplicht? Nee, in principe mag je ook mondeling aangeven dat je je baan wilt opzeggen. Je moet echter wel altijd aan kunnen tonen dat je je werkzaamheden voor het bedrijf wilde beëindigen. Daarom wordt een ontslagbrief aangeraden. Daarnaast maak je ook nog eens een professionelere indruk, en kun je rustig nadenken over wat je in de brief wilt vermelden. Wat moet er eigenlijk allemaal in een ontslagbrief staan?
Do’s en dont’s van een ontslagbrief
Als je je baan wilt opzeggen, is het wel zo netjes dit zo tijdig mogelijk bij je werkgever te doen. Zo kunnen zij op zoek naar iemand anders die jouw werkzaamheden gaat uitvoeren. En dat kan in de huidige krappe arbeidsmarkt soms best wat tijd kosten. Daarom wordt het meestal erg op prijs gesteld als je je ontslag vooraf al mondeling aankondigt. Zoals gezegd is een ontslagbrief juridisch gezien wel de beste manier om je ontslag officieel vervolgens in te dienen. Daarom hierbij de volgende tips over welke informatie je ontslagbrief wel en niet zou moeten bevatten.
- De bedrijfsnaam en het adres, zodat duidelijk is aan wie de brief gericht is;
- Je eigen naam, zodat duidelijk is wie de brief verstuurd heeft;
- Je functie;
- De gewenste datum van de contractbeëindiging;
- Het geldende opzegtermijn (waarschijnlijk te vinden in de CAO of je arbeidsovereenkomst, zo niet dan is het meestal een maand);
- Reden van ontslagaanvraag, maar vermijd negatieve zaken zoals een conflict met leidinggevende of arbeidsgeschil, maar benoem positieve zaken zoals je richten op de toekomst; en
- Sluit af met een ondertekening waarin je naam en handtekening staan, en de datum en de plaats vermeld zijn.
Aanvullende vragen of opmerkingen in een ontslagbrief
Bovenstaande zaken zijn allemaal vereist in een ontslagbrief. Je kunt de brief echter ook gebruiken voor aanvullende zaken zoals het stellen van een vraag of het maken van afspraken. Heb je bijvoorbeeld nog vakantiedagen over? Dan kun je vermelden dat je deze graag wilt opnemen tijdens het opzegtermijn. Ook kun je vragen om een aanbevelingsbrief of een (positief) getuigschrift.
Handig om te weten: je mag een ontslagbrief ook per email sturen. Stel dan wel in dat je een leesbevestiging wilt hebben, zodat je ook echt kunt aantonen dat je werkgever het bericht ontvangen, en gelezen heeft. Dit is ook mogelijk door de ontvanger te vragen je een reactie te sturen dat de email in goede orde ontvangen is.