Home Tips Tips bij het inzetten van marketplaces om buiten de website meer verkopen...

Tips bij het inzetten van marketplaces om buiten de website meer verkopen te realiseren

528
DELEN
Tips bij het inzetten van marketplaces om buiten de website meer verkopen te realiseren

Veel bedrijven focussen zich volledig op hun website om meer verkopen te realiseren. Hiermee worden er veel kansen onbenut gelaten want er zijn veel marketplaces die een uitstekende bijdrage kunnen leveren aan deze doelstelling. De invloeden van online marketplaces worden steeds groter op gebied van e-commerce marketing. Een goede reden om je als ondernemer hierin eens te verdiepen. Daarom delen we in dit artikel een aantal interessante tips die je kunt toepassen bij het inzetten van marketplaces om buiten de website meer verkopen te realiseren.

Wat zijn marketplaces?

De term “marketplaces” klinkt bij lange na niet iedere ondernemer bekend in de oren ondanks dat we het niet over een innovatie hebben. De invloed van online marketplaces op de verkoopcijfers wordt echter wel steeds groter. Een online marketplace wordt in de volksmond ook wel een marktplaats of een online platform genoemd. Het betreft hier een verzamelterm van B2B en B2C e-commerce platforms (dus websites of applicaties) waar externe partijen de mogelijkheid krijgen om hun assortiment onder de aandacht van de doelgroep te brengen. Op deze manier kan er dus extra verkoop gerealiseerd worden, buiten de eigen website om.

De marketplace eigenaar fungeert in dit geval dus als tussenpersoon tussen de consument en de externe verkoper. Uiteraard kan deze partij ook als intermediair fungeren bij een B2B overeenkomst tussen twee bedrijven onderling. In deze constructie draagt de marketplace eigenaar zorg voor eventuele transacties en ontvangt hier dan ook een vergoeding voor. 

Verschillende soorten online marketplaces      

We hoeven slechts enkele bekende voorbeelden van online marketplaces te benoemen om de toenemende invloed van dit concept op e-commerce marketing te verduidelijken. Organisaties als Bol.com, Booking.com, Airbnb, Uber en Marktplaats zijn immers voorbeelden van online marketplaces. Het is goed te weten dat er verschillende soorten online marketplaces te onderscheiden zijn:

  • Horizontale marketplaces voorzien in een aanbod bestaande uit verschillende merken/producten en diensten maar dit aanbod is wel gerelateerd met elkaar. Bij een organisatie als Booking.com kun je zowel je vakantiereis, je accommodatie als je autohuur regelen. Deze organisatie biedt een volledig “reispakket” aan.
  • Verticale marketplaces bieden verschillende merken/producten/diensten aan van één segment. Hierbij kun je denken aan een organisatie dat uitsluitend tweedehands designer kleding aanbiedt maar waar je jezelf wel letterlijk van top tot teen kunt kleden.
  • All-in-one marketplaces hebben een veelzijdig aanbod zonder te richten op een bepaalde productgroep of segment.   

Denk hieraan bij de inzet van online marketplaces

Een online marketplace voorziet in een behoefte om vraag en aanbod met elkaar in verbinding te stellen. Hiermee voorzien deze platforms in het gemak van zowel de consument als voor de aanbieder. Hoewel veel bedrijven steeds meer realiseren dat marketplaces the place to be zijn om buiten de website meer verkopen te realiseren (door het verhogen van het bereik, volume en potentiële omzet), moet deze stap zeker wel op een overwogen manier gezet worden. Het gebruik maken van online marketplaces brengt ook een aantal aandachtspunten met zich mee. Hierbij kan gedacht worden aan het verlies van een compleet inzicht in data, de hoge mate van concurrentie en de beperking in merkbeleving. Dit laatste benadrukt het belang dat bedrijven zich focussen op waarde creatie in een hybride kanaalsysteem. Het is zeker aan te raden om op dit gebied gebruik te maken van de expertise en ervaring van een professionele digital agency zoals Wauw Internet marketing. Deze organisatie is een uitstekende partner bij het vormgeven van een e-commerce strategie en helpt om webshops te laten groeien en de ambities te realiseren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here