Uit een onderzoek van CBS blijkt dat detacheren nog steeds heel populair is bij zowel werknemers als werkgevers. Toch kent nog lang niet iedere werkgever dit concept en worden deze geleende werknemers het maar al te vaak verward met uitzendkrachten. Het verschil kan echter niet groter zijn.
Wat is detachering: verschil met uitzendkantoor
Simpel gezegd is detachering het uitlenen van eigen werknemers aan een derde werkgever. Het detacheringsbureau (bijvoorbeeld Brunel) heeft, in tegenstelling tot een uitzendkantoor (bijvoorbeeld Adecco), eigen mensen in dienst. Jij als werkgever huurt deze werknemers voor een bepaalde periode in, zonder ook zelf werkgever te worden ten opzichte van deze geleende werknemers.
Voordelen van detacheren
Het is belangrijk om te weten dat jij eigenlijk niet de werkgever bent van het geleende personeel. In casu ben jij louter de opdrachtgever ten opzichte van het detacheringsbureau. Dit wil dan ook zeggen dat jij weinig risico loopt: bij ontslag of ziekte zal het de feitelijke werkgever zijn die het loon moet doorbetalen of de ontslagvergoeding moet uitkeren.
Ook op vlak van veiligheidsbeleid zijn er grote voordelen. Waar een uitzendkantoor alleen de basisvoorlichting moet geven, zal deze verantwoordelijkheid bij een detacheringsovereenkomst gedeeld worden. Zowel jij als de echte werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid van de geleende werknemer. Bij een ongeval durft dit nogal eens in een regeling van gedeelde aansprakelijkheid en een minnelijke regeling te resulteren. Jij als werkgever loopt dus veel minder risico dat de andere partij de aansprakelijkheid van zich afschuift (zie voor meer informatie de VCA-controlelijst).