Home Tips Takenlijstjes verminderen stress

Takenlijstjes verminderen stress

1616
DELEN

Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. In veel gevallen wordt stress op het werk veroorzaakt, maar er kunnen natuurlijk ook in de thuissituatie of elders situaties voorkomen die ervoor zorgen dat er stress ontstaan. Toch, over het algemeen is stress het vaakst een gevolg van het werk. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen op het werk stress ervaren wanneer zij het idee hebben dat zij heel veel moeten doen in relatief weinig tijd. Ditzelfde onderzoek liet zien dat het opstellen van een takenlijstje je stress direct kan verminderen.

Je hebt al je taken helder

Door een takenlijstje te maken heb je daadwerkelijk voor je neus staan wat er nog gedaan moet worden. Vaak blijkt het dan een stuk minder te zijn dan je gedacht had. Het takenlijstje maakt helder wat je te doen staat en je kunt inschatten hoe lang je hiermee bezig bent. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker focust op de taken die gedaan moeten worden, zodat je vaak aan het einde van de dag zelfs nog wat tijd overhoudt.

Je houdt overzicht

Met een praktisch takenlijstje houd je gemakkelijk overzicht op je dag. Je kunt zien wat je allemaal al gedaan hebt, namelijk de afgestreepte zaken, en je kunt zien welke taken je nog moet uitvoeren. Je weet voortdurend precies waar je staat op je dagplanning en dit geeft veel rust.

Start met langdurige taken

Als je een taak van 3 uur werk hebt, twee taken van 1,5 uur per stuk, een taak van een uurtje en vervolgens nog wat taken van tien minuten of een kwartier, dan start je met de taak van 3 uur. Hier zijn meerdere redenen voor. Op de eerste plaats betekent dit dat je aan deze langdurige taak begint op het meest productieve moment van de dag. Hierdoor zal je de taak makkelijker binnen de tijd en misschien zelfs sneller afronden. Hierna gaat het vrij makkelijk door, omdat je steeds sneller een taak van je lijstje af mag strepen. Hierdoor heb je het gevoel dat je lekker bezig bent en krijg je steeds meer zin om het hele lijstje af te werken. Je ervaart zo niet alleen minder stress, maar je hebt ook veel meer een voldaan gevoel aan het einde van de dag.

Je voldoet makkelijker aan verwachtingen

Op je takenlijstje staan de zaken die er op die specifieke dag van jou verwacht worden. Het kan zijn dan je werkgever dit van je verwacht, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je dit van jezelf verwacht. Doordat je je lijstje punt voor punt af kunt werken is het makkelijker om je aan een bepaald tijdschema te houden. Je moet er als het ware een sport van maken om sneller klaar te zijn dan je voor de taak had ingepland. Dit zorgt ervoor dat je goed aan je eigen verwachtingen of aan die van je werkgever kunt voldoen. Hierdoor neem je veel stress weg uit je werkdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here