Home Financiering Succesvol een zakelijke lening aanvragen: zo doe je dat!

Succesvol een zakelijke lening aanvragen: zo doe je dat!

1300
DELEN
Succesvol een zakelijke lening aanvragen zo doe je dat!

Je hebt extra geld nodig en de bank hoopt een mooie rente te ontvangen. Dat is toch zo gepiept? Helaas is het in de praktijk veel ingewikkelder dan dat. Banken willen immers ook de zekerheid dat je jouw zakelijke lening wel terug zal betalen. En daarom zal er zich een grondig onderzoek naar jouw kredietwaardigheid opdringen. Toch hoeft dat niet te betekenen dat jij geen zakelijke lening kan aanvragen, integendeel. Hoe je dat doet? Daarvoor hoef je eigenlijk slechts 5 stappen te doorlopen.

Vergelijk altijd verschillende aanbieders

Natuurlijk kan je meteen bij jouw bankier aankloppen en misschien geeft hij jou inderdaad meteen de beste deal. Toch is het in de praktijk vaak interessanter om verschillende aanbieders te vergelijken. Sommige aanbieders zullen immers aansturen op een zakelijk krediet op korte termijn, terwijl anderen wel willen financieren maar enkel bij uitbetaling in termijnen. Informeer daarom steeds vrijblijvend bij verschillende banken naar de mogelijkheden, zonder dat je al meteen een compleet dossier hoeft samen te stellen.

Stel zelf een compleet dossier op

Jouw huisbankier kent jou natuurlijk wel, maar toch is het interessant om even samen te vatten wie je bent, wat je doet en wat jouw USP’s zijn. Zeker indien je beroep doet op een nieuwe kredietverstrekker. In de praktijk zullen zij echter voornamelijk geïnteresseerd zijn in de zakelijke kant. Neem dus concreet op waarvoor je het verkregen budget zal gebruiken en hoe dat zich in een gewijzigde omzet laat vertalen. Uiteraard doe je dat niet enkel voor de schone schijn, maar onderbouw je het een en ander. Doe bijvoorbeeld beroep op een accountant om de cijfertjes voor jou weer te geven of gebruik een marktonderzoek om aan te tonen dat het product ook effectief zal aanslaan. Uiteindelijk zijn dat stuk voor stuk onderzoeken die je ook voor jezelf maar beter uitvoert. Waarom ze dan niet even delen met de kredietverstrekker die toch wel een groot risico loopt?

Bezorg de juiste documenten

Naast jouw onderzoeksdossier zal je nog een aantal andere documenten moeten voorleggen. Denk bijvoorbeeld aan een uittreksel van de KvK, winst- en verliesrekeningen van de laatste twee jaren, de recentste aangiften in de inkomstenbelastingen en eventuele andere noodzakelijke documenten. Die laatste groep houdt natuurlijk verband met de specificiteit van jouw investering. Als starter wil je misschien zakelijk lenen voor de retail en leg je ook even jouw huurovereenkomst voor om de cijfertjes te staven. En in de metaalnijverheid wil je een tweedehands machine aankopen. Dan is een schattingsverslag en een keuringsrapport eveneens noodzakelijk.

Andere documenten die de bank kan vragen: een orderportefeuille, een debiteurenoverzicht, een ondernemingsplan…

Zorg voor extra overtuigingskracht

Soms lijkt een kredietverstrekker moeilijk te overtuigen. Dan kan je uiteraard een en ander doen om ‘m alsnog over de streep te trekken. Zo kan je bijvoorbeeld effecten in pand geven of je gedeeltelijk borg stellen voor de lening. Dan heeft de kredietverstrekker meer zekerheid en kan hij al sneller een krediet toekennen. Anderzijds loop je zelf wel persoonlijk risico. Het is dan ook altijd interessanter om nog even de kat uit de boom te kijken en het als laatste troef te gebruiken.

Lukt het echt niet? Weet dan dat er ook alternatieven bestaan. Je kan bijvoorbeeld opteren voor crowdfunding of aankloppen bij risico-investeerders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here