Home Blogs Subsidies voor hulpmiddelen op kantoor

Subsidies voor hulpmiddelen op kantoor

1087
DELEN
Subsidies voor hulpmiddelen op kantoor

Heb je zieke of arbeidsgehandicapte werknemers of wil je er misschien één aannemen? Wist je dat je dan flink wat subsidies kunt krijgen als werkgever? Het is natuurlijk al vervelend genoeg wanneer een werknemer uitvalt door ziekte. Dan is het wel zo prettig wanneer je de extra kosten grotendeels weer terug ontvangt. Veel werkgevers zijn echter niet op de hoogte van deze regels of hebben geen zin of tijd om zich erin te verdiepen. In dit geval kun je eventueel ook een subsidie-expert inhuren. Zo heb je er zelf geen omkijken naar. Vandaag zetten we alle regels even handig en overzichtelijk op een rij. Lees ze even door zodat je zeker weet dat je geen geld laat liggen. Dat zou zonde zijn toch?

Aanpassingen werkplek

Soms zijn er aanpassingen nodig op de werkplek zelf om de werknemer te reïntegreren. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste werkplek, rolstoelhelling, verhoogd toilet of een traplift. Sommige van deze aanpassingen vragen om een flinke investering. Daarom kan het handig zijn om bijvoorbeeld de kosten van een traplift even online te vergelijken.

Om werkgevers te stimuleren om deze aanpassingen ook echt aan te brengen, is er een aantal subsidies beschikbaar. Je krijgt daarbij een deel van de kosten (boven een drempel) terug. Je moet als werkgever wel laten zien dat het om aantoonbare meerkosten gaat. En ook dat de aanpassingen specifiek voor de reïntegratie van iemand met een structurele functionele belemmering (voorheen: arbeidsgehandicapt) zijn.

Proefplaatsing

Met een proefplaatsing kun je bij een arbeidsgehandicapte werknemer de proefperiode verlengen met in totaal maximaal 6 maanden. Zo weet je als werkgever of het werk echt geschikt is voor deze werknemer. Tijdens deze periode behoudt de werknemer zijn of haar uitkering en betaalt de werkgever dus geen loon. Deze regeling vraag je aan bij het UWV. Hij geldt ook voor werknemers die al in dienst waren of voor mensen met een WW uitkering.

Loonkostenvoordeel

Vanaf 1 januari 2018 geldt er een loonkostenvoordeel voor oudere werknemers, arbeidsgehandicapte werknemers en nog een paar andere specifieke doelgroepen. Dit loonkostenvoordeel vervangt de premiekorting. Als werkgever betaal je daarmee lagere loonkosten voor deze groepen werknemers.

No risk polis

Veel werkgevers verwachten dat een arbeidsongeschikte werknemer vaker of opnieuw zal uitvallen. De no risk polis neemt deze risico’s grotendeels weg. Kort gezegd blijft het financiële risico bij het UWV. Valt de werknemer opnieuw uit, dan betaalt het UWV de ziektewetuitkering voor deze werknemer. Daarmee komen de kosten niet voor rekening van de werkgever. Alleen de eventuele kosten boven het maximumdagloon betaalt de werkgever zelf. Deze regeling geldt alleen voor specifieke doelgroepen. Lees er meer over op deze site.

Loondispensatie

Loonkostensubsidie en loondispensatie is er voor werkgevers die een zieke of arbeidsgehandicapte werknemer willen aannemen. Deze subsidie overbrugt het verschil tussen het betaalde loon en het minimumloon. Kan een werknemer in de Wajong door de handicap geringere arbeidsprestaties leveren? Dan komt de werkgever in aanmerking voor loondispensatie. Dit houdt in dat er een lager loon mag worden uitbetaald dan wettelijk verplicht is. De werkgever vraagt dit aan bij het UWV, steeds voor een periode van vijf jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here