Home Blogs Stressvermindering op het werk door job crafting

Stressvermindering op het werk door job crafting

2412
DELEN

Job crafting is nog vrij nieuw, maar dit heeft er vooral mee te maken dat de term nu pas veel wordt gebruikt door bedrijven. Voorheen bestond job crafting uiteraard ook, maar er werd niet veel over gesproken. Nu steeds meer ondernemingen er de voordelen van gaan merken wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan job crafting. Dit is goed, want werknemers die gebruik maken van deze loopbaanbegeleiding en vrijheid in het werk ervaren het werk als veel aangenamer. Dit biedt voor werkgevers uiteraard ook weer voordelen.

Job crafting biedt meer vrijheid in het werk

Bij job crafting draait het er vooral om dat de medewerkers zelf vorm aan de huidige functie kunnen geven op een manier die voor hen goed voelt. Zij hoeven zich niet vast te houden aan de werkwijze van anderen, maar vinden hun eigen manier om hun taken zo goed en efficiënt mogelijk tot uitvoering te brengen. Hierdoor ervaren de medewerkers een grote mate van vrijheid. Zij kunnen zelf bepalen hoe hun taken worden uitgevoerd en hierdoor is er de vrijheid om meer verantwoordelijkheden te nemen en beter initiatief te tonen. Dit zorgt vaak weer voor complimenten van de werkgever en zo worden de medewerkers meer betrokken bij het bedrijf.

Maar liefst 75 procent vindt het werk echt leuker

Er heeft een onderzoek plaatsgevonden onder de bedrijven waarin job crafting een grote rol speelt en uit dit onderzoek is gebleken dat meer dan driekwart van de medewerkers daadwerkelijk meer plezier beleeft aan het werk. Het geven van een eigen invulling aan de functie lijkt dan ook een belangrijke rol te spelen in de werktevredenheid. Werknemers geven aan dat zij minder stress ervaren en met meer plezier naar het werk gaan.

Voordelen voor werkgevers

Voor werkgevers levert job crafting natuurlijk ook veel voordelen op. Medewerkers die tevreden zijn, zijn eerder geneigd om het bedrijf uit vrije beweging te promoten. De werknemers zijn productiever en de werksfeer is merkbaar beter. Er bestaat meer waardering voor de onderneming, voor de werkgever en voor de collega’s. Daarnaast is het zo dat er ook aanzienlijk minder ziekteverzuim is binnen de bedrijven die de focus leggen op job crafting.

Minder stress voor iedereen

Job crafting verlaagt het stressniveau van werknemers, vooral omdat zij taken op een eigen manier mogen aanpakken en hierbij hun eigen talenten kunnen inzetten om de taken zo snel en goed mogelijk af te ronden. Hierdoor gaat de productiviteit omhoog, waardoor opdrachten sneller worden afgerond. Dit zorgt weer voor een stressverlaging bij leidinggevenden, directies en bedrijfseigenaren. Kortom, job crafting levert voor iedereen veel voordeel op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here