In de huidige maatschappij wordt er steeds meer van ons verwacht. Niet dat we iets verplicht zijn, maar we willen zelf niets missen. Als we zelf steeds van het laatste nieuws op de hoogte zijn, verwachten we dat ook van anderen. De smartphone is één van de meest invloedrijke uitvindingen geweest van de laatste tijd. Maar we zijn steeds bereikbaar, moeten we af en toe niet offline zijn?
Steeds bereikbaar zijn
Met elkaar hebben we een maatschappij gecreëerd waarin verwacht wordt dat je up-to-date bent. Heb je informatie, dan wordt dit direct gedeeld. Vervolgens wordt er verwacht van alle betrokken partijen dat deze de informatie ook direct tot zich nemen. Het gevolg is dat we steeds onze e-mail controleren en apps direct lezen (en beantwoorden). Daarbij zorgen we dat we tijdens vakantie bereikbaar zijn voor ‘noodgevallen’. Maar voor hoeveel mensen is er een noodgeval waar zij echt voor nodig zijn? En kan vrijwel alles niet gewoon even wachten tot we terug zijn van vakantie?
Ontspanning nodig
Door de constante stroom van informatie die we verwerken, verbruiken we steeds meer energie. Hoewel het per persoon verschilt wat de capaciteit is, blijkt steeds vaker dat er te weinig energie overblijft om met jezelf bezig te zijn. Dit resulteert er meestal in dat je niet meer ontspant. Je staat 24/7 ‘aan’ om maar niets te missen. Wat een mens af en toe nodig heeft is om in het hier en nu te zijn. We moeten niet alleen duurzaam omgaan met energie om de wereld te verbeteren. We moeten ook onze eigen energie beter verdelen zodat we zelf op de lange termijn onze focus kunnen behouden.
Af en toe offline zorgt voor betere focus
Hoe onmisbaar je je soms ook voelt, iedereen kan even onbereikbaar zijn. Begin daarom met af en toe alle verbindingen offline te zetten. Het is niet meer dan normaal dat je ‘s avonds na je werk niet meer bereikbaar bent. Dit zal per beroep verschillen maar zorg dat je een paar uur voor het slapen niet meer bereikbaar bent. Als je af en toe offline bent kan je brein zich op je eigen geest en lichaam richten. Je verwerkt dan de dingen waar je in je ‘online tijd’ niet aan toe kwam. Je wordt hier rustiger van waardoor je als het nodig is, een beter focus op je taken hebt. Ga ook geen sociale media en nieuws lezen als je offline bent.
Balans zoeken
Steeds bereikbaar zijn levert langdurige spanning op. Ook als je werk of studie geen spanning veroorzaakt, want je ontspant namelijk niet als je steeds bereikbaar bent. Af en toe offline zijn zal andere spanningen geven, maar als je die de tijd geeft levert het ontspanning op. Juist de balans tussen spanning en ontspanning zorgen voor een evenwichtig bestaan. Als vuistregel kun je aanhouden dan grote spanning, grote ontspanning nodig heeft. Ervaar je veel spanning in korte tijd, zorg dan rigoureus voor veel ontspanning. Sta je al een lange periode een beetje onder spanning, ga dan een langere periode ontspannen.
Steeds bereikbaar zijn is niet goed voor ons, het zorgt namelijk voor spanning. Bovendien weerhoudt de constante informatiestroom ons van voldoende ontspannen. Zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning zodat je je focus houdt op de langere termijn.