Home Lifestyle Staand werken: dit moet je regelen

Staand werken: dit moet je regelen

1565
DELEN
Staand werken

Baal jij ervan dat je de hele dag zit op je werk? Het is goed mogelijk dat je je werkdag moet compenseren door flink te sporten om toch gezond te kunnen leven. Daar is niks mis mee natuurlijk, maar ook na het werk hebben we nogal eens wat te doen en soms schiet het bewegen er dan bij in. En dat is zonde, want het gaat wel om je lichaam waar je in goede gezondheid oud mee wilt kunnen worden. Om overdag toch gezonder met je lijf om te gaan, kun je ervoor kiezen om van je zittende werkplek een staand werkplek te maken. Er wordt zelfs gezegd dat je door staand te werken over een periode van 4 jaar 10 kilo zou kunnen afvallen. Klinkt goed, maar wat moet je regelen om staan te kunnen werken?

Een geschikt bureau

Het spreekt voor zich dat je om staand te kunnen werken een bureau nodig hebt dat daarvoor geschikt is. Dat kan een bureau waarvan het blad op stahoogte gemonteerd is, maar het fijnste is een verstelbaar bureau dat op zowel een staande houding als een zittende houding ingesteld kan worden. Niet alleen geeft dit je de mogelijkheid om af te wisselen als dat nodig is, het is ook van groot belang dat je het bureau precies op de juiste hoogte kunt afstellen. Daarbij is de bedoeling dat je ellenbogen in een hoek van 90 graden staan wanneer je aan het werk bent. Verder moet je beeldscherm op ooghoogte zijn.

Monitor en tablet

Wanneer je jouw werkplek gaat herinrichten zodat je kunt staan, moet je mogelijk ook een nieuwe oplossing voor je monitor vinden. Deze moet immers, zoals gezegd, op ooghoogte staan. Staat je monitor zelfstandig op het bureaublad en geven de kabels voldoende speling om je werkplek omhoog te verplaatsen, dan hoef je wellicht niets aan te passen. Maar je kunt voor jouw werkstation ook gebruik gaan maken van monitorbeugels. Dan hangt je beeldscherm boven het bureaublad, wat je tevens meer ruimte op het bureau geeft. Ook bieden monitorbeugels handige verstelopties die je bij een monitor op een voet niet hebt. Werk je (ook) met een tablet, dan is het natuurlijk erg praktisch om een tabletstandaard toe te voegen aan je werkplek. Voor zowel de monitorbeugel als de tabletstandaard kun je uiteraard terecht bij de Monitorbeugelexpert.

Geen expliciete voorschriften

Ben je in dienst bij een werkgever, dan verzoek je deze om voor jou een werkplek te regelen waar je staand kunt werken. Hoewel in de Arbowet niet expliciet voorschriften zijn opgenomen voor staand werken, moet de werkgever de werkplek wel inrichten op een manier die voldoet aan de ergonomische beginselen. Ben je eigen baas en heb je een eigen werkplek, dan is het natuurlijk aan jouzelf om de nodige maatregelen te treffen. Dat wordt dus een bezoekje aan de Ikea. Beknibbel er niet op, want het gaat om je fysieke gezondheid en die is wel een investering waard.

Bouw het staand werken op

Heb jij een werkplek die makkelijk verstelbaar is van een lage stand naar een hoge stand? Dat zou fijn zijn, want dan kun het staand werken met beleid opbouwen. Als je in één keer van de hele dag zitten de hele dag gaat staan, is dat een flinke belasting die je zeker gaat voelen. Wissel in het begin dus, als dat mogelijk is, zittend werken en staand werken af. Ga langzamerhand een steeds groter deel van de dag staand werken totdat je het makkelijk kunt volhouden om de hele dag te staan. Je voeten, benen en rug zijn je er dankbaar voor.

Wissel het staan af met beweging

Werken staand

Lang in dezelfde houding staan is ook niet goed voor je lichaam. Dit kan op termijn gaan zorgen voor klachten als spataderen, lage rugpijn en pijnlijke gewrichten in de benen. Het is zo dat als je meer dan uur stil staat, je beenspieren je bloed niet meer richting het hart pompen. Omdat het dan blijft hangen, kun je gezwollen enkels krijgen. Om dit soort klachten te voorkomen is het van belang dat je regelmatig tussendoor een stukje gaat lopen. Dit vergeet je snel wanneer je geconcentreerd aan het werk bent. Een activity tracker kan je hieraan herinneren. Heb je die niet, dan kun je zelf een timer instellen op je telefoon of een wekkertje op je bureau zetten. Heb je de gewoonte om regelmatig een kop koffie of thee halen, dan kun je misschien ook wel zonder een geheugensteuntje.

Goede schoenen zijn erg belangrijk

Maar niet alles waar je rekening mee moet houden is van technische aard wanneer je van je zittende werk staand werk wilt maken. Als je de hele dag op je voeten moet staan, moet je er namelijk ook voor zorgen dat je voeten de best mogelijke ondersteuning krijgen. Het is immers niet de bedoeling dat je omdat je in een actievere houding gaat werken aan het eind van de dag enorme pijn aan je voeten hebt. Zorg dus voor goed, stevig schoeisel. Kies daarbij voor een schoen met een lage hak, want die is het meest geschikt voor de sta-houding. Overweeg ook inlegzooltjes om de zolen van je voeten wat te ontzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here