Home Blogs Sparringpartner voor ondernemers, wat, wie en waarom?

Sparringpartner voor ondernemers, wat, wie en waarom?

5597
DELEN
Sparringpartner voor ondernemers

Verschillende ondernemers maken gebruik van een sparringpartner. Dat doen ze niet voor niets. Om zakelijke maar ook om persoonlijke redenen wordt er periodiek afgesproken. Maar wat is en doet een sparringpartner voor ondernemers precies? En wat kan het jou opleveren?

Wat is een sparringpartner voor ondernemers?

Het is bij veel mensen inmiddels wel bekend dat het goed is om af en toe eens te brainstormen over je onderneming. Dit doe je doorgaans al met je collega’s en andere betrokkenen. Maar als ondernemer wordt je meer uitgedaagd als je af en toe met iemand over je onderneming praat die er verder vanaf staat. Een sparringpartner voor ondernemers is een persoon van buiten de onderneming. De ideale persoon om je ideeën op te projecteren en je doelen te bespreken. Door de prikkelende vragen van je sparringpartner kom je tot andere inzichten dan wanneer je zelf bedenkt, beslist en uitvoert. Beslissingen waar je al een tijdje tegen aan hikt, worden opeens helder als je via je menselijke klankbord de gevolgen reflecteert.

Wat voor persoon heb je nodig?

Een goede sparringpartner voor ondernemers is dus niet zomaar iemand. Als je als ondernemer wilt sparren moet je wel tegengas krijgen. Je moet een advocaat van de duivel hebben die kritisch reageert zonder negatief te zijn. Zijn belevingswereld moet niet hetzelfde als de jouwe zijn. Juist de kennis van andere bedrijven en branches kunnen jou de puzzelstukjes bieden die je mist. De sparringpartner moet snel kunnen denken om op ieder (technisch) inhoudelijk argument van jou te kunnen reageren. Uiteraard moet het klikken tussen jou en je sparringpartner. Anders zul je je eerder aangevallen voelen en blijf jij je aan je standpunten vasthouden.

Wat levert sparren op?

Brainstormen is onderdeel van een sparringsessie, het is echter niet voldoende. Brainstormen is ideeën ontwikkelen, dit is belangrijk om een beter doel te creëren. Het doel van een sparringsessie is conclusies trekken en je doelstellingen formuleren. Om vervolgens concreet te maken wat jij wilt en het weghalen van eventuele blokkades is aan je sparringpartner. Een goede sessie met een sparringpartner voor ondernemers levert jouw niet alleen inzichten op, maar een plan waarbij jij je goed voelt. Veel ondernemers zijn druk met het uitvoeren van de dagelijkse taken. Toch wordt er van je verwacht dat je vooruit kijkt. De toekomst van het bedrijf moet worden geborgd, en dat vereist beslissingen. Af en toe moet je uit de waan van de dag stappen. Een goede sparringsessie zorgt daarvoor.

Ondernemen is doen wat je leuk vindt

Er zijn geen dure adviseurs nodig om jou te vertellen wat je moet doen om je onderneming te runnen. Wat wel belangrijk is dat je als ondernemer doet wat je leuk vindt. Dit zorgt ervoor dat je de energie en motivatie blijft houden om op moeilijke momenten door te gaan. Daarnaast geeft het voldoening als jouw onderneming de doelen haalt die je ook wilde halen. Weet jij nog waarom je met je onderneming bent gestart? Weet jij waar je het allemaal voor doet? Als je hier negatief op moet antwoorden zou een sparringsessie je weer op weg kunnen helpen.

Stap af en toe uit de waan van de dag en ga sparren met een onafhankelijk persoon. Maak gebruik van de prikkelende vragen of helder te krijgen wat jij wilt. En wat je leuk vindt. Zoek de juiste sparringpartner en groei zowel persoonlijk als met je ondern

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here