Home Financieel Sparen of beleggen: wat is beter?

Sparen of beleggen: wat is beter?

679
DELEN
Sparen of beleggen wat is beter

Als ondernemer is het belangrijk om vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld als reserve en voor toekomstige investeringen in je onderneming. Maar ook omdat je geen pensioen via een werkgever opbouwt, en je als ondernemer fiscaal aantrekkelijk toch geld voor later opzij kunt zetten. Het geld dat je reserveert, kun je op verschillende manieren opzij zetten. De meest bekende en voorkomende opties zijn sparen en beleggen. Maar wat is het beste om te doen? Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van beide opties.

Geld opzij zetten op een spaarrekening

Geld dat je gespaard hebt op een spaarrekening zetten, is de optie waarbij je het minste risico op verlies loopt. Na de kredietcrisis in 2008 heeft de overheid het depositogarantiestelsel opgezet. Dit is een garantieregeling voor de rekeninghouders van een bank. Gaat een bank failliet, dan krijgen rekeninghouders gegarandeerd banktegoeden tot maximaal 100.000 euro terug. Bij zakelijke reserves, zeker voor een pensioen, gaat het echter wel vaak om grotere bedragen. Wil je als ondernemer zo weinig mogelijk risico lopen, dan is het verstandig om bij diverse banken tot aan het maximumbedrag te sparen.

Sparen heeft echter ook een groot nadeel. Door de huidige economische beleid van de Europese Centrale Bank zijn de rentepercentages erg laag. Bij steeds meer banken moeten rekeninghouders zelfs een negatieve rente betalen bij grote spaartegoeden. Dit in combinatie met de inflatie die kunstmatig hoog wordt gehouden, zorgt ervoor dat spaartegoeden eigenlijk in de loop der tijd alleen maar minder waard worden.

Zakelijk vermogen beleggen

Zakelijk vermogen beleggen

De andere optie is zakelijk vermogen te beleggen. Hoewel het steeds populairder wordt, zijn veel mensen hier nog huiverig voor. En eigenlijk is het ook goed om hiermee voorzichtig te zijn, aangezien je met beleggen wel risico loopt je vermogen te verliezen. Beleggen is dus alleen een goede keuze als je echt weet waarmee je bezig bent, en bovendien de risico’s kent en kunt lopen.

Na vermeld te hebben dat de kans op verlies groter is, mag gezegd worden dat de kans op een mooi rendement ook groter is. Mits je beleggen goed aanpakt, onder andere door een beleggingsplan te maken, kun je je vermogen laten groeien zonder dat je er heel veel werk in hoeft te steken. Beleggen heeft tegenwoordig veel keuzemogelijkheden. Zo kun je zelf beleggen via een broker, of het beleggen overlaten aan professionals van een vermogensbeheerder. Bij deze laatste mogelijkheid kun je zelf bepalen hoeveel risico je wilt lopen. Zo kun je zeer defensief laten beleggen (onder andere door een groot gedeelte te investeren in obligaties) als je het minst risico wil lopen. Ben je nog jong en start je tijdig met beleggen om een mooi appeltje voor de dorst te hebben, dan kun je in economisch voorspoedige tijden offensiever beleggen.

Conclusie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is er niet heel gemakkelijk een antwoord te geven op de vraag of het beter is om te sparen of te beleggen. Wat de beste optie is hangt van diverse zaken af, zoals wat je doel is en hoe voorzichtig je bent. Wil je zakelijk vermogen opzij zetten, dan is het dus belangrijk om te bedenken en te berekenen wat in jouw persoonlijke situatie het best is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here