Home Blogs Solliciteren? Kies de juiste outfit voor de beste indruk!

Solliciteren? Kies de juiste outfit voor de beste indruk!

1821
DELEN
outfit solliciteren

Tijdens een sollicitatie wil jij je natuurlijk van je beste kant laten zien. Er staat immers een baan op het spel, die jij erg graag binnen wilt slepen. Tijdens de sollicitatie is het niet alleen belangrijk dat jij je communicatief vaardig opstelt, minstens net zo belangrijk is het maken van een professionele en representatieve indruk. Hierbij hebben wij het niet over het maken van een communicatief sterke indruk (die natuurlijk ook erg belangrijk is), maar over het maken van een goede indruk met het uiterlijk.

Waarom?

Een professionele en representatieve indruk maken, is één van de belangrijkste dingen om te doen bij een sollicitatie. Waarom? Omdat de eerste indruk die je maakt ontzettend bepalend kan zijn voor het verloop van jouw sollicitatiegesprek. Wanneer jij een outfit draagt waarin je je lekker voelt en er zeker van bent dat je er goed uitziet, dan kun je zelfverzekerd je gesprek ingaan. Deze zelfverzekerdheid in combinatie met een professionele uitstraling is van essentieel belang voor het verdere verloop van je sollicitatiegesprek.

Om te beginnen

Of je nu solliciteert voor een leuke stage of een nieuwe (bij)baan, je wilt altijd zo goed en netjes mogelijk voor de dag komen. Uiteraard komt dan de vraag naar boven; met welke outfit kan ik dit het beste doen? Hoe weet je zeker dat je professioneel overkomt zonder te overdrijven?

Een optimale outfit voor een sollicitatiegesprek bestaat niet. Er is immers keus uit vreselijk veel outfits. Wat we je wel kunnen meegeven, zijn een aantal do’s en dont’s. De belangrijkste vind je hieronder:

Do’s:

 • Wellicht een wat oubollige tip, aangezien er tegenwoordig erg veel mensen zijn met een tatoeage, maar toch: verberg tatoeages en opvallende piercings altijd. Waarom? Omdat deze vaak nog steeds een verkeerde indruk geven. In de ogen van velenkomen tatoeages en piercings ietwat armoedig over en dit is juist geen indruk die jij wilt geven.
 • Tatoeages op de armen zijn goed te verbergen met een van de meest geschikte kledingstukken om te dragen naar een sollicitatie, namelijk de blouse!
 • Trek het liefst een blouse aan die je vaker gedragen hebt. Dit kledingstuk voelt dan vertrouwd en dit geeft rust en zekerheid.
 • Nette schoenen worden nog steeds erg gewaardeerd. Poets daarom je schoenen een dag voor het sollicitatiegesprek.
 • Denk er bij het aantrekken van de schoenen ook aan dat je donkere sokken, het liefst zonder opdruk aantrekt. Deze komen vaak het meest professioneel over.
 • Let erop dat je bij het verlaten van je huis een nette jas aantrekt. Dat ook de jas onderdeel is van de juiste kleding, wordt vaak vergeten.
 • Erg belangrijk is ook om je nagels en handen te verzorgen! Ook dit wordt vaak vergeten. Erg spijtig, omdat je handen vaak constant in het zicht zijn en het daarom erg slordig overkomt als deze niet verzorgd zijn. Handen zeggen veel over de verzorging van een persoon.

Dont’s:

 • Het dragen van shirts met teksten en of afbeeldingen. Hoe informeel het bedrijf ook is, zorg er altijd voor dat je er verzorgd en representatief uit ziet. Een shirt met tekst of afbeeldingen hoort hier niet bij.
 • Een rokje of jurk is een zeer geschikte outfit, maar zorg ervoor dat deze niet te kort of te strak is. En ook een te diepe decolleté schept verkeerde intenties.
 • Draag niet te veel parfum. Dit is voor niemand aangenaam, zeker niet wanneer je in een ietwat klein kamertje zit.
 • Te felle kleuren en prints dragen.
 • Het dragen van te wijde of te strakke kleding is ook niet aan te raden. A) omdat dit vaak niet lekker zit en/of onverzorgd overkomt. B) omdat dit verkeerde intenties kan scheppen (vooral als vrouwen dit soort kleding dragen).
 • Houd je tevens in met de hoeveelheden make-up en/of andere accessoires. Houd je gehele outfit rustig.

De juiste kleur doet wonderen

Wat vaak vergeten wordt, is dat een kleur echt wonderen kan verrichten. Een bepaalde kleur straalt iets uit en brengt daardoor een onbewuste associatie met zich mee. Denk maar eens aan rood (kleur van de liefde). Natuurlijk is het dragen van een bepaalde kleur geen garantie voor een goed gesprek, maar het straalt wel een bepaalde positieve eigenschap uit. Welke kleur past er dan bij een sollicitatie? Voor formele, zakelijke gelegenheden zijn blauwe en witte tinten vaak aan te raden. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit, geloofwaardigheid en rust. Daarom worden deze kleuren zo vaak gedragen op het kantoor.

Voor de vrouwen is er natuurlijk ook nog wat keuze uit kleuren. Vaak worden de volgende kleuren aangeraden bij vrouwen: beige, taupe en zalmroze. Waarom? Deze kleuren komen rustig en warm over terwijl ze toch een zakelijke uitstraling hebben. Drukke prints en felle kleuren zijn uit den boze. Verder is een zwarte blouse voor mannen en vrouwen alleen aan te raden wanneer deze wordt gecombineerd met een andere kleur broek.

Conclusie

De outfit die je draagt naar een sollicitatiegesprek doet er wel degelijk toe. Zorg dat je er representatief uit ziet. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een blouse te dragen. Een van de meest geschikte kledingstukken voor een sollicitatiegesprek. Let er daarbij op dat je niet te felle kleuren draagt en sla de printjes over. Het dragen van een geschikte outfit kan jou zeker een streepje voor geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here