Home HR Sollicitatiegesprekken afnemen via video doe je zo

Sollicitatiegesprekken afnemen via video doe je zo

854
DELEN

Het thuiswerken van de laatste tijd brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Alle communicatie gebeurt voornamelijk op afstand. Ook wanneer je op zoek bent naar nieuwe werknemers zul je een sollicitatiegesprek online via video af moeten nemen. Zeker wanneer het gaat om een eerste sollicitatiegesprek is en je nog niet zeker weet of het een potentiële kandidaat is, is een sollicitatie via videobellen de beste keuze. Hieronder geven we een paar video sollicitatie tips. 

Voorbereiding van een sollicitatiegesprek via video

Je hebt een vacature uitgezet en je hebt er (hopelijk) veel reacties op gekregen. Het liefst zou je kandidaten op kantoor uit willen nodigen voor een eerste kennismakingsgesprek, maar momenteel is dit vanwege corona helaas geen optie. Een video interview sollicitatie is op dit moment het beste alternatief! Het is belangrijk dat je je daarbij niet alleen inhoudelijk goed op voorbereid, maar ook technisch. Een sollicitatie via videobellen kan op verschillende manieren. Je kunt een online sollicitatie via Skype of Teams afnemen, maar er zijn uiteraard meer programma’s mogelijk. Moet de kandidaat hiervoor iets installeren of moet hij of zij zich registreren? Is er een link nodig waar hij of zij op kan klikken om deel te nemen? Is het nodig om de kandidaat dingen te kunnen laten zien? Dit zijn vragen waar je alvast over na kunt denken. Test ook van tevoren met een collega of alles goed gaat. 

De sollicitatie via videobellen 

Houd goed in de gaten of de kandidaat en andere betrokkenen de uitnodiging ontvangen hebben om deel te nemen. Een video interview sollicitatie voer je in principe hetzelfde als dat je dat face-to-face zou doen. Het kan zijn dat je even moet wennen aan het feit dat je elkaar niet aan tafel ziet. De non-verbale communicatie komt tenslotte minder goed over. Daarom is het van belang dat één persoon het gesprek leidt en bepaalt wie er wanneer aan het woord komt. Noem dan ook de naam van de persoon van wie je wilt dat hij of zij aan het woord is. Geef aan hoelang iemand heeft om aan het woord te zijn zodat het gesprek niet teveel uitloopt. Daarnaast is het handig als kandidaten hun geluid op ‘mute’ zetten als ze niet aan het woord zijn, zodat er geen geluid aanwezig is op de achtergrond dat kan afleiden of zelfs onderbreken. 

Creativiteit in de sollicitatievideo

De kans is groot dat de kandidaat het online sollicitatiegesprek ook vanuit huis voert. Om een kandidaat ondanks het ontbreken van non-verbale communicatie beter te leren kennen, kun je vragen aan een kandidaat of hij of zij iets kan vertellen over een persoonlijk item dat in huis staat. Voor jezelf kun je het anders aanpakken door een korte video of animatie te maken om zo iets over het bedrijf te vertellen. Omdat je elkaar niet echt in de ogen aan kunt kijken is het juist belangrijk om ook in te gaan op persoonlijke dingen. Let ook op hoe de kandidaat gekleed is, hoe de ruimte eruit ziet en wat de kandidaat doet als jij niet aan het woord bent. 

Neem het sollicitatiegesprek op zodat je het later nog eens terug kunt kijken. Zo kun je dit gesprek delen met collega’s zodat ook zij een mening kunnen geven en kun je de sollicitatievideo met andere video’s vergelijken. Heb je een kandidaat gevonden? Dan kun je hem of haar wellicht toch uitnodigen op kantoor, zodat jullie zeker met elkaar verder willen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here