Home Lifestyle Senioren vooral gewild als chauffeur in mkb

Senioren vooral gewild als chauffeur in mkb

778
DELEN
Senioren vooral gewild als chauffeur in mkb

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, doen steeds meer ondernemers een beroep op oudere werknemers. Ze blijken vooral geliefd om vacatures voor chauffeur en koerier te vervullen. “Iemand die zijn hele leven al door Rotterdam rijdt, kent de stad natuurlijk als geen ander”, zegt Jack Wiebenga. Zijn uitzendbureau plaatst al jaren actieve 65-plussers, óók in Rotterdam.

Het aantal werkende 65-plussers blijft maar groeien. Na een kleine dip in het coronajaar 2020, nam het percentage werkende AOW’ers in 2021 alweer flink toe. Er zijn zelfs ruim 30 duizend werkende 75-plussers! Die zeer ervaren arbeidskrachten zijn bijzonder welkom in een tijd waarin ondernemers om extra mensen staan te springen.

Steeds vaker worden ze als uitzendkracht ingehuurd via een uitzendbureau Rotterdam. Vooral in het mkb: daar hebben veel bedrijven kleine klusjes waar ze geen vaste kracht voor willen aannemen, maar die tóch moeten gebeuren. Met name snel groeiende start-ups zijn vaak erg geholpen met een flexibele schil van parttimers of oproepkrachten.  

Chauffeurs springen eruit

Om wat voor soort banen hebben we het dan precies? We vragen het aan Jack Wiebenga van uitzendbureau Actief65+. Zijn organisatie plaatst al meer dan twintig jaar met succes senioren in het Nederlandse bedrijfsleven. “Laat ik vooropstellen dat het heel uiteenlopend is. Het kan gaan om iemand die een middag per week bij een fietsenmaker bijspringt, of een gepensioneerde accountant die elke maand de boekhouding doet. Maar een paar beroepsgroepen springen er wel uit: vooral automotive, dus het vervoer van personen en goederen. Dat is de grootste groep. Verder is er veel behoefte aan receptiewerk en hosting, schoonmaakwerk en klein onderhoud. Allemaal banen die je met een gerust hart aan een ervaren ‘plusser’ kunt overlaten.”

Chauffeurs springen eruit

Schadevrij rijden

Dat ouderen vooral gewild zijn als chauffeur of koerier, blijkt ook uit cijfers van het CBS: één op de zeven mensen die als chauffeur werken is ouder dan 65. Waarom huren ondernemers hier eigenlijk ouderen voor in? Jack Wiebenga: “Wat we vaak van onze opdrachtgevers horen is dat ouderen een rustige, beheerste rijstijl hebben. Het is natuurlijk belangrijk om schadevrij te blijven, maar het is ook goed voor het imago van het bedrijf. Ook in andere beroepen komt wat vriendelijkheid en zelfbeheersing goed van pas. Verder helpt het natuurlijk dat mensen na al die jaren heel goed de weg weten. Ons uitzendbureau werkt door heel Nederland, dus ook in Rotterdam. En we vervullen daar ook veel koerier vacatures. Laatst sprak ik de eigenaar van een garage in Rotterdam, die al jaren af en toe een AOW-er bij ons inhuurt om auto’s en monteurs van A naar B te rijden. Zoals zij zeggen: iemand die z’n hele leven al door Rotterdam rijdt, kent de stad natuurlijk als geen ander. Daar kan geen TomTom tegenop!” Kortom, koerier vacatures Rotterdam zijn zeer gewild door 65 plussers!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here