Home Financieel Schenken, waarom zou ik dat doen?

Schenken, waarom zou ik dat doen?

867
DELEN
Schenken, waarom zou ik dat doen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om tijdens hun leven geld te schenken, bijvoorbeeld aan hun kinderen of kleinkinderen. Dit kan voor alle partijen voordelig zijn. Vooral nu het bijna geen zin meer heeft om spaargeld bij de bank te hebben staan. De rentes zijn immers historisch laag en in sommige gevallen moet je zelfs betalen voor je spaargeld. Dat is voor veel mensen een belangrijke reden om geld te schenken.

Hulp aan een goed doel

Je kunt natuurlijk ook geld schenken aan een goed doel, of meerdere goede doelen. Hiermee verklein je ook je vermogen en goede doelen zijn er heel erg mee geholpen. Als je aan een goed doel schenkt, kun je een gedeelte – of soms zelfs helemaal- aftrekken van je inkomstenbelasting. Er geldt een drempelbedrag van 1% van je inkomen, maar minimaal €60. Alles wat je daarboven schenkt, mag je aftrekken. Tenminste, tot maximaal 10% van je drempelinkomen. Je kunt er ook voor kiezen om periodieke schenkingen te doen, deze zijn wel 100% aftrekbaar. Er geldt geen minimum- of maximum bedrag, mits jouw gift naar een ANBI (algemeen nut beogende instelling) gaat. Het is dus wel aan te raden om uit te zoeken welke goede doelen hier onder vallen.

Financiele steun voor je kinderen

Financiele steun voor je kinderen

Met name in deze tijd is zo’n schenking een fijn extraatje voor kinderen. De huizenprijzen zijn enorm gestegen en je moet flink wat eigen geld inleggen als je een huis wilt kopen. Voor veel starters is dit bijna niet te doen. Met een schenking kun je ze helpen met een nieuwe start. Maar ze kunnen het natuurlijk ook goed gebruiken voor een bruiloft, opleidingen of het verlagen van de hypotheek. Het is dus voor alle partijen gunstiger om eerder te schenken en niet te wachten tot wanneer je er niet meer bent.

Kind of kleinkind

Op dit moment is het zo dat je maximaal €6604 mag schenken per kind en €3244 per kleinkind. Over dit bedrag hoeven zij dus geen schenkbelasting te betalen. Geef je wel meer, dan betalen zij 10% belasting over dat bedrag. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Als jouw kind een huis gaat kopen bijvoorbeeld, mag je maximaal €105.302 vrij schenken. Dit moet wel helemaal gebruikt worden voor de woning. Dit mag overigens ook om een deel van de hypotheek af te lossen. De vrijstelling geldt alleen als jouw kind -of iemand anders aan wie je schenkt- tussen de 18 en 40 jaar oud is. De schenking mag eventueel verdeeld worden over 3 aansluitende jaren.

Voor de toekomst

Als je kinderen geld erven, is een gedeelte belastingvrij. Over de rest betalen zij erfbelasting. Dit kan aardig oplopen. Momenteel is het zo dat de eerste €21.282 belastingvrij is. Vanaf €21.282 tot €128.751 betalen zij 10% erfbelasting. Alles wat daarboven valt, wordt belast met 20%. Het kan dus lonen om op deze manier de erfenis te verkleinen.

Minder vermogensbelasting

Als je veel spaargeld hebt, kan het lonen om geld te schenken aan je kinderen of kleinkinderen. Hoe meer spaargeld je hebt, hoe meer vermogensbelasting je betaalt. Momenteel is het zo dat je als volwassene een vrijstelling hebt van €50.000. Als je een fiscaal partner hebt, heb je samen een vrijstelling van €100.000. Hoe meer spaargeld je hebt, hoe meer vermogensbelasting je betaalt. Tot en met €50.000 betaal je 0,59% belasting. Van €50.001 tot en met 950.000 betaal je 1,40% belasting en als je meer dan 950.001 betaal je 1,76% belasting.

Eigen bijdrage verkleinen zorginstelling

Je vermogen verlagen kan later goed van pas komen, als jij en/of je partner naar een zorginstelling verhuizen. Hier kijken ze namelijk naar je gemiddelde vermogen van de afgelopen 2 jaar en op basis daarvan word je eigen bijdrage bepaald. Iedereen betaalt namelijk standaard de lage eigen bijdrage, dit verschilt al van €171,80 tot €899,80 op basis van inkomen en vermogen. Na een aantal maanden ga je vaak de hoge bijdrage betalen, maximaal €2469,20. Dit is ook inkomensafhankelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here