Home Blogs Scheiden en een eigen bedrijf: dit is wat je moet weten

Scheiden en een eigen bedrijf: dit is wat je moet weten

1759
DELEN
scheiden en een eigen bedrijf

Een scheiding is vaak al een ingewikkelde kwestie, al de gezamenlijke bezittingen zullen verdeeld moeten worden. Dit is bijvoorbeeld bij een spaarsaldo nog niet zo lastig, maar wat in het geval van een koophuis dat op naam van beide partners staat? Zijn er kinderen, dan zal in een ouderschapsconvenant vastgelegd moeten worden hoe de zorg voor hen verdeeld gaat worden. Nog een complexere factor? Als een van de partners een eigen bedrijf heeft, of dat ze dat samen hebben.

Welke rechtsvorm heeft het bedrijf?

De rechtsvorm van een bedrijf is medebepalend voor de moeilijkheidsgraad van de verdeling bij een echtscheiding. In alle gevallen is bemiddeling via Scheidingsprofs.nl echter aan te raden. Als er in gemeenschap van goederen getrouwd is en er is sprake van een eenmansbedrijf (waarbij er tegenwoordig vooral veel ZZP’ers zijn) of V.O.F., dan is dit gezamenlijk bezit. Zijn de partners op huwelijkse voorwaarden getrouwd waarbij het bedrijf buiten de gemeenschap van goederen valt, dan behoort de eenmanszaak of de V.O.F. alleen diegene op wiens naam dit (mede) staat.

Zijn er naast een van beide partners of beide partners nog andere firmanten, dan valt alleen dat eigen deel onder de gemeenschap van goederen. Is maar een partner (mede-)eigenaar van een bedrijf, dan zal er gekeken worden of de andere partner toch nog aanspraak kan maken op een gedeelte van het bedrijf of de winst.

Bij andere bedrijfsvormen zoals een B.V. wordt het nog wat ingewikkelder. Werkt een van de partners in een B.V., of misschien wel beiden, dan zal gekeken moeten gaan worden welk gedeelte van het bedrijf bij iedere afzonderlijke partner hoort.

Tip: Staat een V.O.F. op naam van beide partners maar blijft er na de scheiding slechts een van beide partners werkzaam in het bedrijf, dan moet je de rechtsvorm via een notaris wijzigen.

Waardebepaling van een bedrijf bij echtscheiding

Allereerst dient er te worden afgesproken of beoordeeld aan wie een (deel van het) bedrijf toebehoort. Zo kan er gekeken worden naar de mogelijkheden om een partner uit te kopen, of dat de waarde of winst verdeeld zal moeten worden. Hierbij is waardebepaling van het bedrijf erg belangrijk. Deze wordt bepaald aan de hand van jaarrekeningen en accountantsrapporten. Lastig is dat jaarrekening zo worden opgesteld dat de winst zoveel mogelijk wordt gedrukt en er zo weinig mogelijk belasting betaald hoeft te worden. Hierdoor kunnen jaarrekeningen een vertekend beeld geven waardoor de waarde van een bedrijf voor de financiële afhandeling van de scheiding verkeerd wordt vastgesteld. Soms is het nodig de eigen accountant hiervoor in te schakelen, of zelfs een externe, meer neutrale accountant.

Ook recht op alimentatie?

Heeft partner die recht heeft op een gedeelte van het bedrijf, ook recht op alimentatie? Dan is het goed om in gedachten te houden waardeverrekening en alimentatie met elkaar samenhangen. Moet degene met het bedrijf grote jaarlijkse afbetalingen doen aan de ex-partner, dan wordt het alimentatiebedrag over het algemeen veel lager ingeschaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here