Home Automotive Risico op autoschade op eigen terrein? Kies een geschikte verzekering

Risico op autoschade op eigen terrein? Kies een geschikte verzekering

2755
DELEN

Als ondernemer beschik je waarschijnlijk over een eigen parkeerterrein. Mogelijks zijn er enkele van jouw wagens en enkele andere (salaris)wagens op de private parking terug te vinden. Uiteraard zijn die wagens ook allemaal keurig verzekert. Toch durft de verzekeraar nogal eens moeilijk te doen wanneer de ene wagen schade toebrengt aan de andere wagen op het eigen terrein, bijvoorbeeld door het openen van de portier of tijdens het parkeren. Wanneer je kiest voor een geschikte verzekering, kan je dat risico voorkomen. De kleine lettertjes lezen, blijkt heel belangrijk te zijn.

Autoschade op eigen terrein

Het feit dat het gaat om een private parking, maakt voor de verzekeraar meestal weinig verschil uit. Net zoals bij een aanrijding op de openbare weg zal de verplichte WA-verzekering meestal gewoon tussenbeide komen. Is er sprake van een gedeelde aansprakelijkheid? Dan zal een bepaald percentage niet door de WA-verzekeraar vergoed worden. Beschik je over een allrisk verzekering? Dan zal deze mogelijks redding bieden.

Deze redenering werkt perfect indien de andere wagen op naam stond van een derde. Breng je echter met jouw nieuwe Mercedes schade toe aan jouw bestelwagen? Dan kan er geen sprake zijn van aansprakelijkheid en komt de verzekeraar meestal ook niet tussenbeide.

Let trouwens ook op: sommige verzekeraars sluiten schade op het eigen terrein echter wel uit. Ook hier kan het dus belangrijk zijn om de aangeboden polis grondig door te nemen.

Kies voor een sistercar-clausule

Bovenstaande situatie kan eenvoudig opgelost worden door het opnemen van een zogenaamde sistercar-clausule in de WA-polis. Zo’n clausule vergoedt ook de schade die je (op je eigen terrein) toebrengt aan een andere auto die ook van jou is. De behandeling geschiedt dan gewoon op de manier zoals je het van de WA-verzekering gewoon bent. Ben je aangesloten bij verschillende verzekeraars? Dan is het belangrijk dat de verzekering van beide wagens voorzien is van zo’n sistercar-clausule. Weet wel dat de sistercar-clausule enkel de ‘fictieve aansprakelijkheid’ dekt: de schade die je toegebracht hebt aan de andere wagen. De schade aan de schadeveroorzakende wagen, wordt dan niet gedekt door de WA-verzekering.

Opgelet: sommige WA-verzekeringen met een sistercar-clausule bevatten toch een lijst met uitzonderingen waarop die clausule niet van toepassing is. Zo wordt soms opgenomen dat de clausule niet van toepassing is bij een aanrijding op een eigen terrein of in een eigen gebouw (bv. toonzaal). In de praktijk zijn deze verzekeringsformules minder interessant.

Beter: allrisk verzekeren

Een betere en (duurdere) oplossing is nog steeds de wagen allrisk verzekeren. In dit geval wordt de volledige schade aan de eigen wagen automatisch vergoed, zelfs wanneer je persoonlijk aanleiding gaf tot het ongeval. Zo’n verzekering is natuurlijk wel een stuk duurder waardoor het niet altijd voor alle wagens wordt afgesloten. In combinatie met de sistercar-clausule hoeft dat niet altijd een probleem te zijn.

Stel bijvoorbeeld dat we voor de nieuwe Mercedes naast de WA-verzekering met sistercar-clausule ook een allrisk verzekering afgesloten hebben. De oudere bestelwagen is daarentegen enkel voorzien van de WA-verzekering inclusief diezelfde sitercar-clausule (al dan niet bij dezelfde verzekeraar). Indien we met de Mercedes de bestelwagen aanrijden, wordt in dit geval de schade aan beide voertuigen vergoedt. In het omgekeerde geval? Dan zal de sistercar-clausule de schade aan de Mercedes vergoeden, maar is er geen vergoeding voor de (goedkopere) oude bestelwagen. Zo kan je heel wat besparen op de verzekeringspremie en toch slechts een beperkt risico lopen.

Let ook op voor standaarduitsluitingen

Een allrisk verzekering en een sistercar-clausule doen natuurlijk geen afbreuk aan de standaarduitsluitingen die in de polis zijn opgenomen. Onder andere in het geval van dronken rijden, opzet en het rijden zonder rijbewijs, zal de verzekering dus mogelijks niet tussenbeide komen.

Checklist voor een geschikte autoverzekering

Wil je jouw wagenpark ook op eigen terrein optimaal verzekeren? Houd dan zeker rekening met volgende tips:

  • Zorg ervoor dat er een sistercar-clausule opgenomen is in de WA-verzekering van iedere wagen;
  • Ga na of er geen uitsluiting is voor schade op de niet-openbare weg of voor de eigen gebouwen;
  • Bescherm zeker de duurdere wagens met een allrisk verzekering;
  • Bekijk ook zeker onze andere tips voor het afsluiten van een ideale autoverzekering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here