Home HR Redenen waarom jij op staande voet ontslagen kunt worden

Redenen waarom jij op staande voet ontslagen kunt worden

1471
DELEN
ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet heeft enorme consequenties. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor jezelf als werknemer. Ontslag op staande voet betekent eigenlijk dat de arbeidsovereenkomst per direct stopt, waarbij er geen sprake is van een opzegtermijn. Wanneer er een werknemer wordt ontslagen, dient de werkgever zich wettelijk gezien te houden aan een opzegtermijn, deze is minimaal een maand tenzij anders is afgestemd. Bij ontslag op staande voet is hier dus geen sprake van, waardoor meteen het werk per direct wordt neergelegd. Er zijn verschillende redenen waardoor je direct ontslagen kunt worden en het werk moet stopzetten.

Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen

Er zijn verschillende redenen waardoor deze vorm van ontslag aan de orde kan zijn. Als werknemer ben je direct ontslagen en heb je geen recht op een opzegtermijn of ontslagvergoeding. Het recht op een WW-uitkering is zelfs niet mogelijk, daarom worden werknemers beschermd en kan deze handeling niet zomaar worden verricht. Er zijn wettelijk gezien veel afspraken gemaakt, waardoor deze ontstane situatie aan strenge eisen moet voldoen wil deze rechtsgeldig zijn. Een werknemer kan binnen twee maanden het ontslag aanvechten, waardoor het ontslag door de kantonrechter wordt vernietigd. Juridische hulp inschakelen is daarbij aan te raden, zodat een vertegenwoordiger jouw belangen kan behartigen. Bekijk hier meer informatie over het inschakelen van deze juridische ondersteuning. Deze vorm van ontslag heeft grote gevolgen, alle inkomsten vallen weg en zelfs het recht op een uitkering komt te vervallen. Dit kan niet alleen financiële consequenties hebben, maar ook een impact hebben op het gehele huishouden. Stress en onzekerheid kunnen lichamelijke en mentale klachten veroorzaken die invloed hebben op de gezondheidssituatie.

Redenen van een ontslag op staande voet

Er is sprake van een geldig ontslag op deze manier, wanneer hiervoor een geldige reden kan worden aangetoond. De reden moet ook dringend zijn, waardoor nodig wordt geacht direct de werkzaamheden stop te zetten. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat er sprake is van een ernstige misdraging in de vorm van diefstal, bedreiging op de werkvloer of mishandeling van een klantrelatie of collega. Deze redenen hebben direct invloed op de bedrijfsprestaties, het team en de werkomgeving. Deze vorm van ontslag heeft niet alleen consequenties voor de werknemer in kwestie, maar ook voor de werkgever. Het werk moet direct op een andere manier worden opgepakt, waardoor het team een hogere werkdruk zal ervaren of er een functie open komt te staan. Ook is begeleiding van het team in deze fase van belang, zodat er ten alle tijden een transparante en open sfeer wordt gecreëerd waarin vertrouwen in de samenwerking voorop staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here