Home HR Re-integratie van een zieke werknemer zo soepel mogelijk laten verlopen

Re-integratie van een zieke werknemer zo soepel mogelijk laten verlopen

934
DELEN
Re-integratie van een zieke werknemer zo soepel mogelijk laten verlopen

Nadat een medewerker een lange tijd ziek thuis heeft moeten zitten, is het tijd om langzaamaan weer aan de slag te gaan. Makkelijk is dit voor veel medewerkers niet! Het contact met collega’s zal veranderd zijn in de tijd dat zij thuis zaten, men moet wennen aan het ritme op de werkvloer, processen binnen de organisatie zijn mogelijk veranderd, enzovoorts. Reden genoeg om voldoende aandacht te besteden aan de re-integratie van een dergelijke medewerker. Je wilt voorkomen dat een medewerker al snel opnieuw ziek thuis komt te zitten! Iets wat voor hoge kosten kan zorgen.

In dit artikel lees je meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden bij de re-integratie van een medewerker. Wist je dat er verzekeringen zijn, waarbij de verzekeraar hulp biedt bij een soepele re-integratie van een zieke medewerker? 

Verzuimverzekering afsluiten voor medewerkers

Verzuimverzekering afsluiten voor medewerkers

Een verzuimverzekering is een verzekering voor bedrijven, die je beschermt tegen de wettelijke verplichtingen die komen kijken bij een langdurig ziekteverzuim van een medewerker. Ook dekt deze verzekering de financiële risico’s die dit met zich meebrengt. Het loon van een zieke werknemer moet immers door worden betaald in de eerste twee jaar dat deze thuis zit. Voor veel ondernemers betekent dit een grote financiële tegenvaller. Er kan immers geen tijdelijke kracht worden ingehuurd, aangezien dit zou leiden tot dubbele loonkosten.

Korting bij aandacht voor het tegengaan van ziekteverzuim

Bedrijven die zich sterk richten op het voorkomen van een langdurig ziekteverzuim onder medewerkers, worden hiervoor beloond door verzekeraars. Onder meer Nationale Nederlanden is een partij die een korting op de premie aanbiedt, wanneer het ziekteverzuim binnen je organisatie laag is. Het loont op deze manier om wat extra te investeren in de gezondheid van je medewerkers! In de polisvoorwaarden lees je doorgaans meer over de mogelijkheden die een verzekeraar op dit punt biedt. 

Hulp bij de re-integratie van een verzekeraar

Wanneer je als ondernemer voor een verzuimverzekering kiest, zijn alle medewerkers gedekt. Daarbij biedt de verzekeraar in sommige gevallen hulp bij de re-integratie van een zieke medewerker. Zo moet gekeken worden hoe een medewerker de werkzaamheden weer op kan pakken, in welk tempo dit moet gebeuren en wat een geschikte rol is voor de medewerker. Mogelijk kan een medewerker het werk wat deze voorheen uitvoerde niet direct oppakken na het ziekteverzuim. Denk bijvoorbeeld aan zwaar lichamelijk werk, wat te zwaar is na een ernstige blessure. Door deze medewerker op een andere plek binnen de organisatie in te zetten, voorkom je onnodig hoge kosten. 

Re-integratie via het UWV bij WGA-verzekering

In sommige gevallen is de WGA-verzekering voor bedrijven een onderdeel van de verzuimverzekering. De verzuimverzekering bestaat in zo’n geval uit een combinatie van andere verzekeringen. Een WGA-verzekering biedt dekking voor hoge kosten in de eerste jaren dat een zieke medewerker thuis zit. Pas na twee jaar komt deze medewerker in aanmerking voor een WGA-uitkering. Daarbij geldt dat een werkgever tot maximaal tien jaar kosten betaalt voor deze medewerker.

Bij een WGA-uitkering draagt het UWV zorg voor de re-integratie van een medewerker. Het is mogelijk om de re-integratie via een verzekeraar te laten verlopen. Belangrijk voordeel hiervan is het feit, dat je zelf de regie houdt over de re-integratie. Bespreek samen met de medewerker en bijvoorbeeld een adviseur van de verzekeraar, hoe een zieke medewerker terug kan komen binnen de organisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here