Home HR Praktische info over de VOG voor ondernemers

Praktische info over de VOG voor ondernemers

1206
DELEN

Vorig jaar is een recordaantal keer een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangevraagd. Deze verklaring toont aan dat een persoon of onderneming eerder geen strafbare feiten heeft gepleegd die betrekking hebben op het uitoefenen van een bepaalde taak. Vrijwilligers en (nieuw) personeel worden op deze manier gescreend door ondernemers. Maar het kan ook zijn dat ondernemers er zelf een moeten afgeven, als dit verplicht is gesteld door een opdrachtgever.

Waarom een VOG aanvragen?

Als ondernemer kan het lastig zijn om de betrouwbaarheid van nieuwe medewerkers in te schatten. Net zoals het voor opdrachtgevers lastig kan zijn in te schatten hoe betrouwbaar jij bent. Door een VOG aan te vragen wordt getoetst of een persoon of onderneming in het verleden een strafbaar feit heeft gepleegd binnen een bepaalde beroeps- of functiegroep. Bijvoorbeeld of een boekhouder eerder bestraft is voor boekhoudfraude. Wanneer het kwetsbare personen, geld of vertrouwelijke informatie betreft, is een VOG zelfs verplicht.

Verschillende soorten VOG’s

Ben je ondernemer en wil of moet je een VOG aanvragen? Dan is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten zijn. Ben je actief als ZZP’er, dan kun je een VOG aanvragen voor natuurlijke personen (VOG NP). Deze geeft aan dat er voor jou persoonlijk geen bezwaar is voor het uitoefenen van een bepaal beroep of taak. Voor bepaalde beroepen is een VOG zelfs verplicht, bijvoorbeeld wanneer je als taxichauffeur, gastouder of onderwijzer wil gaan werken.

Heb je een grotere onderneming met personeel in dienst? Dan is het altijd verstandig om bij het aannemen van nieuw personeel voor de betreffende persoon een VOG NP op te vragen. Werken je medewerkers met kwetsbare personen of vertrouwelijke informatie? Of wil je de onderneming aansluiten bij een brancheorganisatie of een contract sluiten? Dan kun je ook een Verklaring Omtrent het Gedrag Rechtspersonen (VOG RP) aanvragen. Bij de aanvraag hiervan wordt het justitiële verleden van je medewerkers en onderneming onderzocht.

Zowel een VOG voor Natuurlijke personen als Rechtspersonen kun je aanvragen via Aanvragenvog.nl

Vrijstelling voor vergoeding VOG medewerkers binnen WKR per 2020

Momenteel kun je als ondernemer de kosten voor een VOG onbelast aan werknemers vergoeden binnen de werkkostenregeling. De WKR-regeling omschrijft dat maximaal 1,2 procent van de totale loonsom onbelast vergoed of verstrekt mag worden. Omdat medewerkers geen voordeel hebben van de VOG, was het al langer een discussiepunt of dit dan wel binnen de vrije ruimte van de WKR zou moeten vallen. Vanaf 2020 zal er daarom een extra gerichte vrijstelling voor VOG’s gelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here