Home Tips De powernap maakt werknemers productiever

De powernap maakt werknemers productiever

1649
DELEN

In Nederland zijn er maar weinig ondernemingen die medewerkers de kans gunnen om even een tukje te doen tijdens werktijd. Volgens NASA is dit zonde, want volgens hun onderzoek is het juist heel goed om werknemers de ruimte te bieden om een powernap in te lassen. Het zou namelijk goed zijn voor het verhogen van de productiviteit. Wel is het zo dat er bepaalde regels zijn verbonden aan de powernap om ervoor te zorgen dat deze zorgt voor een verhoogde productiviteit.

Veel productiever na de powernap

NASA stelde een compleet onderzoek naar de powernap in en dan met name naar de positieve en negatieve effecten ervan. Er kon worden geconcludeerd dat de productiviteit een stuk hoger ligt wanneer een werknemer een powernap heeft gedaan. Daarnaast lag de concentratie een stuk hoger na de powernap en waren werknemers veel meer alert. Op basis van de onderzoeken konden er ook enkele regels worden toegekend aan de powernap voor het beste resultaat.

Het juiste moment

De powernap kan niet zomaar op elk moment van de dag plaatsvinden. Het is dus niet de bedoeling dat je even een powernapje pakt als je om een uur of tien in de morgen een beetje sufheid ervaart. De meeste mensen hebben een middagdipje. Bij de ene persoon vindt deze rond twee uur plaats en bij de ander een uur later. Dit is per persoon verschillend. De middagdip is het moment om aan te houden voor een powernap. Om de productiviteit te verhogen moet de powernap worden ingepland tussen 13.30 en 15.30 uur. Dit zorgt ervoor dat de welbekende middagdip effectief kan worden voorkomen. De middagdip zorgt voor een sterke afname van productiviteit. Over de hele middag gezien presteer je méér als je een powernap hebt gehad dan wanneer je de middagdip moet doorstaan.

De lengte van de powernap

De lengte van de powernap is ook belangrijk. Even slapen kan je goed doen, maar te lang slapen heeft een negatief effect. Als je te lang slaapt, dan kom je in de zogenaamde REM-slaap terecht. Een diepere slaap dan de eerste fase waar je in verkeerd. Als je eenmaal in deze diepere slaap terecht bent gekomen, dan wordt je totaal versuft wakker. Dit zorgt dus juist voor een afname van de productiviteit. Je hebt namelijk tijd nodig om wakker te worden en dit heeft een negatieve invloed op de productiviteit. Daarnaast is het risico op hoofdpijn groter. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de powernap maximaal een half uur duurt. Beter is het om het op 20 tot 25 minuten te houden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here