DELEN

Iedere dag drinken we gemiddeld 2,6 koppen koffie per persoon, zo blijkt uit een onderzoek uit 2016. Nederland is dan ook echt een koffieland en staat op plek 3 van wereldwijde landen waar de meeste koffie wordt gedronken.

Koffie is de laatste jaren ontzettend duurzaam geworden, zowel op het gebied van verbouwen als het gebruik. De meeste bedrijven gebruiken op kantoor koffiebekers van plastic of karton, met als doel gemakkelijk koffie te pakken en niet iedere keer een volle vaatwasser aan te zetten.

Maar wat is nu het beste om op kantoor te gebruiken, plastic of kartonnen koffiebekers? Daar verschillen de meningen nog wel eens over, vooral omdat er op beide fronten liefhebbers zijn. Gelukkig is er ook genoeg data die kan uitwijzen welke van de twee nu de betere keuze is.

Wanneer zijn plastic koffiebekers handig?

Plastic koffiebekers zijn vooral handig wanneer er zowel koude als warme dranken op kantoor worden gedronken. Daar zijn de bekers namelijk bijzonder geschikt voor. Over het algemeen hebben plastic koffiebekers een iets kleinere inhoud, maar zijn deze wel perfect voor koffie, thee en andere drankjes. Bij plastic wordt over het algemeen een ribbel aan de buitenzijde gebruikt, waardoor de drank in het bekertje beter geïsoleerd kan worden met een dunne laag plastic. Het geribbelde deel biedt ook goede bescherming tegen de hitte van de drank wanneer je het bekertje vasthoudt.

Maar wanneer kies je dan voor kartonnen koffiebekers?

Kartonnen koffiebekers zijn in bepaalde situaties milieuvriendelijker. Vooral wanneer deze met duurzaam karton worden geproduceerd. Dit is karton wat is gerecycled en hiervoor dus al voor andere kartonnen producten is gebruikt. Karton kan bovendien direct weer gerecycled worden voordat het bij de afvalverwerking aankomt, waardoor het ook als bedrijf gemakkelijker wordt om verantwoordelijker met het milieu om te gaan. Zoals eerder op de blog te lezen was, zijn er talloze manieren om de duurzaamheid van het bedrijf te verbeteren, en daar kunnen kartonnen koffiebekers gemaakt van gerecycled karton nog verder aan bijdragen.

Bovendien kunnen kartonnen koffiebekers ook eenvoudig bedrukt worden, bijvoorbeeld met een eigen bedrijfslogo of een slogan om de koffiedrinkende werknemers gemotiveerd te houden. Denk aan de pay-off van jouw bedrijf, waar je werknemers continu aan wilt herinneren. Coolblue heeft bijvoorbeeld “Alles voor een glimlach” als pay-off, en dat proberen zij ook continu aan werknemers te communiceren zodat zij altijd voor klanten klaarstaan wanneer de klantenservice een klant aan de telefoon of via e-mail moet helpen.

Wat is dan de beste keuze voor jou?

Eerlijk is eerlijk: in principe ligt het echt aan de gebruiker wat nu de beste keuze is. De een vindt het prettiger om koffiebekers van plastic te gebruiken, terwijl de ander juist bij de kartonnen koffiebeker zweert. Het is dan ook niet vreemd dat de meningen hierover zo erg zijn verdeeld. Als je op duurzaamheid let, zijn de kartonnen versies over het algemeen beter, maar dan nog steeds zijn de koffiebekers van zowel karton als plastic een beter alternatief dan iedere dag meerdere keren de vaatwasser aanzetten.

1 REACTIE

 1. Leuk stuk over de kartonnen VS plastic beker. Er staan echter wat onjuistheden in. Zonder al teveel in detail te treden hier de belangrijkste punten:

  – Disposables die gebruikt worden om uit te eten én drinken mogen nooit van gerecycled materiaal gemaakt worden.

  – Kartonnen bekers kunnen echter wel van duurzaam karton gemaakt worden. Namelijk met hout afkomstig uit verantwoord beheerd bosgebied (FSC).

  – Papieren bekers zijn niet zo gemakkelijk te recyclen zoals je hierboven beschrijft omdat de PE coating of de PLA coating toch echt eerst gescheiden moet worden van het karton. Dit blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk.

  – Kartonnen beker blijkt dan nog steeds meest duurzaam, vooral het stukje hergebruik stimuleren (gebruik mij vaker, naam erop schrijven, etc.) levert milieuvoordeel op.

  Wellicht kun je iets met deze info om dit actuele onderwerp binnen bedrijven op een correcte wijze onder de aandacht te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here