Home Nieuws Pesten op werk grote kostenpost werkgever

Pesten op werk grote kostenpost werkgever

1568
DELEN

Pesten is niet alleen vervelend voor de persoon die het ervaart, maar kost ondernemers ook geld. Per geëscaleerd geval kost het gemiddeld zo`n 45.000 euro, aldus TNO Arbeid. Sinds pesten is opgenomen in de Arbowet kan de rechter forse schadevergoedingen toekennen aan slachtoffers als het management niet adequaat heeft opgetreden tegen het gedrag.

Onderzoek wijst uit dat meer dan een half miljoen Nederlanders op het werk wordt gepest, van wie ruim 100.000 structureel. Pesten is grofweg in acht categorieën op te splitsen, aldus sociaal en organisatiepsychologe Adrienne Hubert van Hubert Consult. Bij meer tegen één komt sociaal isoleren vaak voor, en verder zijn er `bespotten, roddelen, werk onaangenaam of onmogelijk maken, discrimineren, bedreigen, fysiek geweld en seksuele intimidatie`.

De oorzaken kunnen zijn een onopgelost conflict, normvervaging of strategie. Managers durven vaak geen stelling te nemen uit angst zelf buiten de groep te worden geplaatst. Ook geven ze nog te vaak het slachtoffer de schuld omdat `hij er wel om gevraagd zal hebben`. Gepeste werknemers melden zich vaker ziek, en bedrijven met een pestprobleem kennen een hoger personeelsverloop.

Bron: https://peoplebusiness.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here