Home Tips Performance verbeteren: zo word je een datagedreven organisatie

Performance verbeteren: zo word je een datagedreven organisatie

317
DELEN
Performance verbeteren: zo word je een datagedreven organisatie

Zo goed als elke organisatie is met data bezig en denkt erover na om meer datagedreven te zijn. Maar hoe kun je dit voornemen daadwerkelijk omzetten in actie? Welke stappen moeten genomen worden? En hoe zorg je ervoor dat dit succesvol verloopt? Wij geven je een paar praktische tips.

Voordelen van datagedreven werken

Organisaties die hun beslissingen waar mogelijk nemen op basis van cijfers en feiten, zijn in staat om de behoeften van de klant te koppelen aan marketing, sales, R&D en andere bedrijfsactiviteiten. Dit leidt tot een verbeterde klantervaring, een betere dienstverlening en meer omzet en winst. In de praktijk komen veel organisaties echter om in de hoeveelheid data die ze verzamelen. Het is de truc om deze data zo te structureren en te gebruiken, dat het bijdraagt aan je bedrijfsvoering. Datawarehouses bieden hier een oplossing voor.

Bedrijfscultuur

Iedere organisatie beschikt over zeer veel data. Of je de potentie hiervan optimaal gaat benutten, hangt onder meer af van de denkwijze op ieder niveau in de organisatie. Door managementbeslissingen te nemen op basis van data, zonder aannames en vooroordelen en op een rationele manier kunnen grote stappen genomen worden. De data is geen vervanging van de leidinggevende, maar vormt een goede aanvulling. Vaak vergt dit een cultuuromslag.

Juiste datatools gebruiken

Juiste datatools gebruiken

Er zijn allerlei oplossingen die je helpen om waardevolle inzichten te verkrijgen uit jouw data. Een datawarehouse zorgt ervoor dat je gegevens uit bestaande systemen kunt combineren, valideren en structureren. Het warehouse doet dienst als een centrale locatie waar je data opslaat, waarna je het kunt samenvoegen, vergelijken, combineren en transformeren. Het Power BI dashboard maakt de gegevens vervolgens begrijpelijk en inzichtelijk voor iedereen in de organisatie die toegang krijgt.

Betrouwbare analyses

Het prettige van het gebruik van de juiste datatools, is dat deze data inzichtelijk maken voor iedere laag van jouw organisatie. Toch kan er behoefte zijn aan meer expertise en kennis. Een datagedreven organisatie maakt gebruik van de expertise van datawetenschappers en analisten voor betrouwbare analyses. Zeker in bedrijven waar heel veel waardevolle data wordt verzameld, is het belangrijk om een specialist op dit gebied in te schakelen. Deze datawetenschapper zorgt ervoor dat de kwaliteit van de data voortdurend verhoogd wordt en dat data altijd beschikbaar is. Ook gaat de kennis over het privacy-aspect waar bedrijven zich aan moeten houden.

Datakwaliteit bewaken

Om echt waarde te bieden, moet de data volledig, consistent en accuraat zijn. Zorg dus voor goede afspraken over het invoeren, onderhouden en opschonen van data en wijs hiervoor één of meerdere personen aan. Het kan verstandig zijn om te investeren in geautomatiseerde gegevensinvoer om de kans op fouten te verkleinen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here