Afgelopen weken was het groot nieuws: er is na jaren onderhandelen eindelijk een nieuw pensioenakkoord. Nu het kabinet en de belangrijkste vakbonden, werkgeversorganisaties en ondernemersorganisaties hebben ingestemd met een nieuw stelsel, zal er de komende jaren het een en ander gaan veranderen. Denk jij dat je als ondernemer niet veel hiermee te maken zal hebben? Het nieuwe stelsel heeft ook gevolgen voor jou. Zo is er bijvoorbeeld afgesproken dat iedere ondernemer verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering zal moeten afsluiten. Ook op het gebied van pensioenen zullen er zaken veranderen, alhoewel minder ingrijpend. Hieronder vind je er meer informatie over de wijzigingen volgens het pensioenakkoord en mogelijkheden van pensioenopbouw als ondernemer.
AOW voor ondernemers
Het pensioen van ondernemers bestaat enerzijds uit AOW, anderzijds uit zelf opgebouwd vermogen. In het pensioenakkoord is afgesproken dat de AOW-leeftijd de komende twee jaar bevroren wordt op 66 jaar en vier maanden. De jaren erna zal een minder snelle stijging worden gehanteerd dan eerder het geval was. Voor veel ondernemers zal hun aanvullende pensioen hun grootste inkomstenbron zijn, niet de AOW. Toch is dit zeker voor de mensen in beroepen met zware fysieke arbeid zoals de bouw goed nieuws.
Nadelen voor ondernemers van pensioenopbouw bij een pensioenfonds
Een andere maatregel uit het pensioenakkoord is dat zelfstandigen zich gemakkelijker vrijwillig bij een pensioenfonds moeten aan kunnen sluiten. Het is echter de vraag of ondernemers hier op zitten te wachten. Volgens het pensioenakkoord mogen pensioenen sneller en gemakkelijker meebewegen met de economische situatie. Dit levert meer risico op het korten van pensioen op.
Vaste afdrachten aan een pensioenfonds door ondernemers kunnen daarnaast in de praktijk ook als barrière werken. Er zal weinig tot geen sprake zijn van flexibiliteit. Maar de inkomsten van een ondernemer zijn niet ieder jaar gelijk. En wat als je als ondernemer je bedrijf of aandeel in een bedrijf verkoopt, en dat geld graag zou gebruiken voor je pensioen? En wordt het wel mogelijk om geld beschikbaar te hebben als je eerder wil stoppen met werken?
Meer vrijheid door zelf je pensioen te regelen
Door zelf te sparen kun je je pensioen in eigen hand houden. Maar doordat de spaarrente op dit moment zo laag is kun je niet volstaan met geld op een spaarrekening zetten. Beleggen van het opgebouwde vermogen biedt ondernemers de meeste vrijheid en kans op een goed rendement. Het is wel belangrijk om er goed over na te denken of beleggen iets is wat je zelf wilt doen. Het kost waarschijnlijk veel tijd en je bent geen beleggingsspecialist. Als je een redelijk vermogen hebt opgebouwd kan een vermogensbeheerder een goede optie zijn. Het kiezen van de beste vermogensbeheerder is eenmalig een investering in tijd maar kan je voor fouten behoeden. Zet daarom voor jezelf op papier wat je beleggingsdoel is, en welke eisen en wensen je hebt. Daarnaast is het goed om te kijken naar de behaalde rendementen de afgelopen jaren, en de directe en indirecte kosten.
Wanneer je met pensioen gaat, wil je comfortabel kunnen leven. Je inkomsten uit AOW en eerder opgebouwd vermogen moeten hiervoor toereikend zijn. Alhoewel het nieuwe pensioenakkoord faciliteert dat ondernemers zich gemakkelijker bij een pensioenfonds aan kunnen sluiten, is het nog maar de vraag of dat praktisch is en veel zal gebeuren. Vooralsnog lijkt zelf je pensioen regelen de meeste vrijheid en kans op rendement te bieden.