Home Financieel Passen je huidige beleggingen nog bij je?

Passen je huidige beleggingen nog bij je?

980
DELEN
Passen je huidige beleggingen nog bij je

Zowel ondernemers als particulieren maken in het begin van het jaar vaak de balans op. Dit is een mooi moment om eens goed in je financiën te duiken, bijvoorbeeld je beleggingsportefeuille. Het jaar 2019  is een fantastisch beleggingsjaar geweest, maar had dit ook beter gekund? Om hier wat over te kunnen zeggen hebben we een aantal vragen op die je jezelf kan stellen.

Sluiten alle wensen nog aan bij de gestelde doelen?

Wat is je beleggingsdoel? Wat voor risico wil je lopen met het behalen daarvan? Zit je nog op de juiste koers met je beleggingen? Kijk eens kritisch naar je beleggingen, rendement en kosten van je huidige aanbieder.

Bekijk de voortgang op je doel

Toen je begon met beleggen, heb je voor jezelf een aantal uitgangspunten bepaald: het beleggingsdoel dat je wilt bereiken, de tijd dat je je geld kunt en wil missen en het risico dat je wil lopen. Misschien wil je wel eerder stoppen met werken, je pensioen aanvullen of bij het helpen betalen van de studie van je kinderen. Welk doel je ook kiest, vermogen opbouwen kost tijd. Een lange termijn focus is dan ook belangrijk om op koers te blijven. Maar in de tussentijd is er misschien het een en ander veranderd. De waarde van je beleggingen heeft zich wellicht anders ontwikkeld dan je gedacht had of misschien is er wel iets in je persoonlijke situatie veranderd.

Daarom is het verstandig om regelmatig te checken of je nog op koers ligt. Daarbij is het belangrijk om te toetsen of het verwachte rendement en het bijbehorende risico nog aansluiten bij de haalbaarheid van je doel? Wellicht is het beter gegaan dan je had verwacht en kun je in het vervolg wat minder risico lopen om je doel te bereiken. Of andersom, moet er een tandje bij om je doel te halen.

Hoe is het rendement?

Hoe is het rendement

Hoeveel rendement hebben je beleggingen in de afgelopen jaren opgeleverd? Een overzicht van je behaalde rendement vind je op de website van je vermogensbeheerder of in de beleggingsrapportages die je ontvangt. Hou er dan rekening mee dat risico en rendement over het algemeen hand in hand gaan; hoe meer rendement, hoe meer risico je doorgaans zult lopen met je beleggingen.

Tegen welke kosten krijg ik alles?

Kijk ook eens naar je kosten dit je betaald voor het beleggen. Laat je je vermogen beleggen door een vermogensbeheerder? Dan profiteer je van de expertise van professionele beleggers en het comfort om het beheer uit handen te geven. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Weet jij waar je voor betaalt? De basis is de beheerfee of beheervergoeding, daarnaast betaal je afhankelijk van de beleggingen in je portefeuille nog indirecte kosten. Deze zijn over het algemeen verwerkt in de koers van je beleggingsfondsen. Maar wees er bewust van dat de totale kosten flink kunnen verschillen per aanbieder.

Second opinion door Evi van Lanschot

Past de huidige manier van beleggen nog bij je? Wil je weten hoe haalbaar jouw doelen zijn? En of het gekozen risicoprofiel wel past bij je persoonlijke situatie? De ervaren beleggingscoaches van Evi van Lanschot nemen dit soort vragen graag met je door en werpen een frisse blik op je beleggingen. Je kunt vrijblijvend een second opinion aanvragen door een belafspraak te maken met één van de beleggingscoaches.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here