We mogen de verwarming weer opstoken en gaan zo min mogelijk de deur uit. De herfst heeft zijn intrede gedaan en bijna is de winter aan de beurt. In Nederland hoor je vaak dat het ‘waterkoud’ is. En dat kan kloppen. We staan, naast Engeland, bekend om veel neerslag. Wat is dan een must-have? Juist, de paraplu! Die kan gewoontjes zijn, maar ook speciaal worden gemaakt. Bijvoorbeeld met een logo. Een logo op een paraplu maakt meer los dan je misschien zou denken. Een logo of niet, maak hem niet binnen open, want dat brengt ongeluk. Hoe komen we daar eigenlijk bij?
No-go: de paraplu binnen openklappen
Het kan haast niet anders dan dat je wel eens hebt gehoord dat je een paraplu niet binnen mag openklappen. Maar heb je ook wel eens nagedacht over hoe we bij dit bijgeloof komen? Er wordt wel gedacht dat dit wellicht bijgelovige feitje kan komen door het ‘zusje’ van de plu, de parasol. De baleinen van de parasol hebben min of meer de vorm van een zonnerad, wat vroeger een symbool was voor de zonnegod. Het zou zo kunnen zijn dat een parasol, en dus daarna ook een paraplu, binnen openklappen werd gezien als heiligschennis. Het kan ook zijn dat een parasol of paraplu als een soort symbool voor bescherming stond. Bescherming tegen het kwade. Zo gebruikten Boeddhisten het voorwerp als bescherming voor mensen met een hoge positie in de samenleving. Hoe zou de bijgelovigheid met betrekking tot de paraplu écht zijn ontstaan? Ook of een paraplu binnenshuis openklappen daadwerkelijk ongeluk brengt of dat het puur bijgeloof is, zul je wel echt zelf moeten bepalen.
Wel of geen plu bij onweer?
Een mythe over de paraplu waarvan wél bewijs is of het klopt of niet? Die is er ook! Heb je al eens gehoord dat je met onweer niet met een paraplu over straat moet, omdat deze bliksem zou aantrekken? Onzin, zag onder meer meteorologie-expert Christian Versloot. Een paraplu blijkt geen bliksem aan te trekken en daarom is met een plu naar buiten gaan even (on)veilig als zonder een paraplu door een onweersbui lopen. Wanneer je bovendien tegen iemand zegt dat ‘je niet met een plu door onweer moet lopen’, suggereer je dat het veiliger is om zonder paraplu de onweersbui in te gaan. Maar dat maakt helemaal niets uit; beide opties zijn onveilig, vindt Versloot. Een paraplu binnen openklappen is wellicht nog wel veiliger.
Trending: paraplu’s bedrukken
Relatiegeschenken bedrukken, zoals een paraplu? Het is een actueel geschenk, dat écht praktisch is. Maar wat voor paraplu? De meest gebruikte is de opvouwbare variant. Niet zo gek, want deze is lekker compact en eenvoudig. Je ziet ze ontzettend veel, waar je ook komt. Vooral voor wie paraplu’s inzet als relatiegeschenk is een paraplu bedrukken met het eigen logo trending. Bovendien geeft een bedrukking meerwaarde aan het product én het bedrijf dat ze weggeeft. Een logo spreekt de doelgroep aan, maakt je zichtbaar en zorgt voor herkenbaarheid. Bewust of onbewust maakt een logo op een geschenk ook extra emotie los. Het maakt het product exclusief en zorgt voor een zekere verbinding met de afzender. En die verbinding is belangrijk, zo stelt onder meer marketingspecialiste Brenda van den Berg. Ze geeft in een artikel aan dat je zeker weten de plank misslaat, wanneer je puur op klanttevredenheid focust. De nadruk moet liggen op de emotionele binding.
Ga niet voor de geweerparaplu
Er zijn zoveel soorten en maten aan paraplu’s, maar er is er één die je maar niet moet overwegen. Al is het nog zo creatief bedacht, de ‘geweerparaplu’ heeft een verslaggeefster een paar jaar geleden aardig wat centen gekost. De verslaggeefster liep over het station met een zwarte paraplu met een geweerkolf als handvat. Ze zou daarmee een nepwapen hebben gedragen, wat ingaat tegen de wet wapens en munitie. Dit ‘grapje’ heeft haar 300 euro gekost.