Home Financieel Oversluiten, ook als ondernemer

Oversluiten, ook als ondernemer

1722
DELEN
Hypotheek oversluiten

Het oversluiten van je hypotheek naar een goedkopere optie kan voordelig zijn. Je betaalt vaak wel een boete bij de bank, een oversluitboete. Ondanks de boete kan het oversluiten besparingen opleveren in je maandlasten. Ook als zzp’er of ondernemer is dit mogelijk.

Overstappen, oversluiten

Het komt op hetzelfde neer. Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere bank, voor het huis waar je al in woont. Dit kan bijvoorbeeld omdat je wilt besparen op de rente, want een lagere rente betekent lagere maandlasten. Wie wil dat nou niet? Als je oversluit kies je een nieuwe looptijd, ander rentepercentage en, als je wilt, een ander hypotheekbedrag.

Hoe werkt oversluiten als ondernemer?

Als zelfstandig ondernemer of zzp’er kan je een ondernemers- of zzp hypotheek aanvragen. Dit kan wel iets lastiger zijn dan iemand die in loondienst is, want als zzp’er of ondernemer heb je vaak geen vast inkomen. Bij het aanvragen en dus ook oversluiten van je hypotheek wordt er gekeken naar je nettowinst van de afgelopen drie jaar. Hiervan wordt het gemiddelde gezien als je toetsinkomen waaraan het maximaal te lenen bedrag wordt bepaald. Als je in het laatste jaar van ondernemer minder verdiende dan het gemiddelde, wordt dit bedrag gezien als toetsinkomen. In het geval dat je nog geen drie jaar ondernemer bent, verschilt het per bank hoe ze hiermee omgaan. Let erop dat je bij sommige banken minder dan 100% van de woningwaarde mag lenen omdat ze het risico van zzp’ers te groot vinden.

Kost oversluiten geld?

Voor niks gaat de zon op, dus het oversluiten van je hypotheek kost ook wat. Naast de besparingen die het oversluiten je kunnen opleveren zitten er ook kosten aan. Je betaalt ten eerste een boete bij de bank als je huidige rentevaste periode nog niet is afgelopen. Ook betaal je voor het advies, de notaris, taxatie en bemiddeling. Veel kosten zijn gelukkig aftrekbaar van je te betalen inkomstenbelasting, lees hier om welke kosten dat gaat. Ben je benieuwd geworden of het voor jou voordelig is om over te sluiten? Bereken jouw oversluitvoordeel.

Dit is waarom je nu moet oversluiten

Er zijn in de afgelopen jaren meer hypotheekaanbieders op de markt gekomen en de hypotheekrente is gedaald. Dit betekent: meer opties. Veel mensen die lenen van traditionele banken kunnen nu een lagere rente krijgen dan toen ze een hypotheek afsloten. Ikbenfrits.nl onderzocht deze besparingen en het bleek dat gemiddeld 40% van de mensen met een hypotheek in 2018 kon besparen op hypotheeklasten. Dat jaar werd er dan ook 62,7 miljoen euro bespaard door oversluiters. Niemand heeft een glazen bol, maar de renteverwachting voor 2019 is dat dit wellicht het laatste moment zou kunnen zijn om voordelig over te sluiten. Dit komt onder andere door een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek en omdat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2019 is gestopt met het opkopen van staatsobligaties. Hierdoor zullen de rentes waarschijnlijk weer omhoog gaan.

Vragen over het oversluiten van je hypotheek?

Neem dan contact op met een hypotheekadviseur. Die regelt samen met jou de hypotheek die het beste bij jou past, ook als ondernemer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here