Home Blogs Oplossingen voor het tekort aan starterswoningen

Oplossingen voor het tekort aan starterswoningen

1990
DELEN
Oplossingen voor het tekort aan starterswoningen

Een onderwerp dat tegenwoordig dagelijks in het nieuws is: het woningtekort in Nederland en de daaraan gerelateerde stijgende huizenprijzen. Vooral in de Randstad is het moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Vraag een paar willekeurige personen wat zij zien als de oorzaak van het probleem, en er roept altijd wel iemand dat het de schuld is van vastgoedbeleggers. “Zij kopen immers woningen op om deze vervolgens te gaan verhuren. Hierdoor stijgen de prijzen en vallen starters op de woningmarkt buiten de boot!” Maar is deze gedachte wel juist en terecht? Marcel van Hooijdonk denkt van niet, en geeft meer uitleg over de problemen en oplossingen voor de oververhitte vastgoedmarkt in bepaalde delen van ons land.

Vastgoedportefeuille niet zo groot als gedacht

Ten eerste benoemt Van Hooijdonk dat er helemaal niet zoveel woningen opgekocht worden om vervolgens verhuurd te worden. “In de beleving van de samenleving, maar ook in gemeentebesturen zoals dat van Amsterdam, zijn vastgoedbeleggers de oorzaak van de huidige hoge huizenprijzen. Recente brekeningen hebben echter aangetoond dat in de totale woningmarkt, het opkopen van starterswoningen door vastgoedbeleggers slechts gering voorkomt. Het betreft kleine aantallen van de gehele markt. Wel komt dit het vaakst voor in grote steden, en dan vooral in Amsterdam. En laten de prijzen daar nu net ook het hoogst zijn.”

De verstoorde woningmarkt wordt door gemeenten zoals Amsterdam juist in stand gehouden. Van Hooijdonk: “Het tekort aan starterswoningen in bijvoorbeeld Amsterdam wordt gecreëerd door de gemeente zelf. Zij hanteren namelijk de stelregel dat 40 procent van de woningen vrije sectorhuur moet zijn, 40 procent sociale huur, en slechts 20 procent koopwoningen. Er zouden veel meer starterswoningen kunnen komen als de percentages voor huur en koop omgedraaid zouden worden, of het zelfs helemaal vrijgelaten zou worden.”

Strengere leenregels en lagere rente

Dat het voor starters moeilijker is een betaalbare woning te vinden, heeft wel andere oorzaken. Van Hooijdonk: “De hypotheekrente is al jarenlang erg laag. Daardoor kunnen mensen meer lenen, en zijn bereid meer voor een woning te betalen. Dit drijft de prijzen op. Daartegenover staat dat de overheid en banken strengere regels hanteren als het gaat om het maximale hypotheekbedrag. Zo is een aflossingsvrije hypotheek niet meer aftrekbaar, waardoor de maandlasten omhoog gaan. Zeker nu ook de studieschuld een rol gaat spelen bij het maximale hypotheekbedrag, kunnen starters minder lenen en hebben ze dus minder keus.”

Hoge grond- en bouwkosten

Volgens Van Hooijdonk zijn ook de hoge grond- en bouwkosten debet aan het tekort aan betaalbare starterswoningen. “Waar gemeenten gedurende de crises nog met dure grond in hun maag zaten, verkopen ze deze nu voor de hoofdprijs. Ontwikkelaars hebben daarnaast ook nog eens te maken met een personeelstekort in de bouw en aan schaarste van, dus duurdere, duurzame bouwmaterialen. Dit resulteert in vrijwel alleen nog maar dure nieuwbouwwoningen. Het is aan de marktwerking toe te wijzen dat er nu geen of weinig goedkope starterswoningen tot 250.000 euro gebouwd worden.”

De oplossingen: bouwen en versoepeling van woningsplitsing

Van Hooijdonk benoemt na al deze oorzaken van de problemen op de woningmarkt, wat volgens hem de belangrijkste oplossingen zou leveren. “Ten eerste veel koopwoningen bijbouwen. Dit zorgt ervoor dat de prijzen zullen dalen. Door een groter aanbod zal de prijs gedrukt worden op de lange termijn.” Een zeer recente ontwikkeling gooit helaas echter flink roet in het eten volgens hem. “Veel woningbouwprojecten zijn momenteel stilgelegd door het stikstofbesluit van de Raad van State. De realisatie van toekomstige projecten is onzeker, nog naast het feit dat het mogelijk niet meer rendabel is.”

Een andere oplossing biedt een versoepeling van woningsplitsing: “Bij woningsplitsing wordt een woning opgesplitst in meerdere zelfstandige woningen. Ideaal voor starters. Maar veel gemeenten, waaronder Amsterdam, ontmoedigen dit door een heel pakket aan eisen. Dit wordt vooral veroorzaakt door de huisvestingswet. Gemeenten willen graag grip houden op de toewijzing van huurwoningen binnen de gemeentegrenzen, en gebruiken de huisvestigingswet om regels op te stellen. Wanneer gemeenten woningsplitsing eenvoudiger zouden maken, kunnen er veel starterswoningen worden vrijgemaakt. Veel meer dan nu het geval is.”

Marcel van Hooijdonk is eigenaar van Zuylenstaete Vastgoed BV.

DELEN
Vorig artikelMarketing Automation: welke tool kies je?
Volgend artikelOntdek de beveiligingstrends van dit moment
Marcel van Hooijdonk: succesvol in het transformeren van leegstaande panden naar woonbare leefruimtes. Vastgoedbeheerder Van Hooijdonk is inmiddels meerdere decennia actief in de wereld van het vastgoed, waar hij risico’s durft te nemen en daardoor meer woonruimten creëert voor kwetsbare groepen. Denk aan studenten en starters, die door het immense tekort en torenhoge hypotheken niet aan een geschikte woning kunnen komen. Ironisch genoeg is er naast het grote woningtekort, ook een grote hoeveelheid leegstaande panden. Hier anticipeert Marcel van Hooijdonk op, door tijdig te investeren en tekorten weg te werken. Voormalige kantoorpanden koopt hij op en worden getransformeerd tot studentenkamers, één- of soms tweekamerappartementen. Hiermee geven we studenten en starters extra plekken om te wonen. Service staat hoog in het vaandel bij Van Hooijdonk. Hij wil graag dat zijn huurders een fijne tijd beleven in zijn panden. Wanneer er (kleine) mankementen ontstaan, zorgt Marcel ervoor dat dit snel verholpen wordt. Of het nu gaat om een slot dat gerepareerd moet worden of een loshangend keukenkastje; hulp is gegarandeerd. Naast het feit dat Marcel een succesvolle vastgoedbeheerder is, investeert hij ook graag in goede doelen. Zo kan hij met een goed initiatief en de nodige financiën iets betekenen voor anderen. En dat helpt! Zo steunt hij bijvoorbeeld ook de strijd tegen MS via doneeractie.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here