Home Blogs Op vakantie met de auto van de zaak: waar moet je op...

Op vakantie met de auto van de zaak: waar moet je op letten?

1870
DELEN

De auto van de zaak gebruik je niet alleen voor zakelijke doeleinden. Ook bij de boodschappen of voor een familiebezoekje wordt de auto van de zaak al eens uit de garage gehaald. Nu de vakantieperiode weer helemaal losgebarsten is, vertrekken er veel Nederlanders met de auto van de zaak naar het buitenland. De vraag stelt zich natuurlijk wat je doet met die buitenlandse autokosten en hoe je ze fiscaal dient in te brengen.

De autokosten zijn zakelijk

In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn de autokosten die je tijdens de vakantie maakt ook gewoon zakelijk en aftrekbaar van de belastbare winst. Ook in het buitenland is dat het geval. Dat komt omdat je immers al belastingen moet betalen via de bijtelling. Die bijtelling houdt nu eenmaal rekening met het privégebruik, waardoor je alle kosten die je onderweg maakt ook gewoon mag aftrekken. Natuurlijk moet je de gemaakte kosten wel kunnen bewijzen, waardoor je alle bonnetjes en facturen goed bij zal moeten houden.

Een en ander is natuurlijk anders indien je ervoor koos om via een rittenregistratie de bijtelling te voorkomen. In het kader van een buitenlandse autovakantie zal zo’n rittenregistratie overigens bijna altijd aanleiding geven tot een bijtelling. Daarom laten we de rittenregistratie hier gemakshalve achterwege.

Welke kosten mag je aftrekken?

Alle autokosten die je in het buitenland maakt, zijn zakelijk en aftrekbaar. Het gaat hierbij niet alleen om de tankkosten maar bijvoorbeeld ook om tolkosten, parkeerkosten of garagekosten. Ook eventuele kosten voor pechbijstand blijven tijdens de vakantie gewoon zakelijk.

Opletten bij te hoge autokosten in het buitenland

Indien de autokosten tijdens de vakantie te sterk oplopen, zou de fiscus een hoger bijtellingspercentage kunnen nastreven. Het is echter aan de fiscus om met bewijzen te komen en het voldoende aannemelijk te maken dat een hoger bijtellingspercentage beter bij de realiteit aansluit. Bij een enkele vakantie in het buitenland hoeven we ons dus nog niet automatisch zorgen te maken. Trekken we vier keer per jaar naar het zuiden van Spanje? Dan geven we de fiscus natuurlijk extra slagkracht.

Voor de fiscus blijft het moeilijk om na te gaan welke autokosten al dan niet zakelijk zijn. Daarom zal de fiscus meestal op zoek gaan naar in het buitenland gemaakte autokosten. Bij verschillende buitenlandse vakanties tracht je die kosten maar beter te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door toch maar even te wachten vooraleer je naar de garage gaat of net voor de grens nog even te tanken.

Terugvragen buitenlandse btw

In het buitenland zal je natuurlijk ook btw moeten betalen op de gemaakte autokosten. Indien het gaat om in een EU-land betaalde btw, kan je het verzoek tot teruggaaf via de Nederlandse Belastingdienst indienen. Het betreft wel een vrij omslachtige procedure en er moet ook aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Bij autokosten in een niet-EU-land of in een niet-EU-gebied van een EU-land, gelden andere regels en kan je het verzoek niet indienen via de website van de Nederlandse Belastingdienst.

Betaalde autokosten in een EU-land

Op de in het buitenland betaalde autokosten zal je eveneens btw moeten betalen conform het nationaal toepasselijk tarief. De betaalde btw kan je echter via de Nederlandse Belastingdienst terugvorderen. Er is wel een drempelbedrag van 50 euro van toepassing indien je het verzoek op het einde van het kalenderjaar instelt. Bij een verzoek tijdens het kalenderjaar moet het btw-bedrag zelfs minimaal 400 euro bedragen. Soms kan het dus net aangewezen zijn om tóch nog net even over de grens bij te tanken.

Het terugvragen van de buitenlandse btw dient te gebeuren via een speciale btw-teruggaafwebsite van de Nederlandse Belastingdienst. Eventueel zal je eerst een aanvraag moeten indienen voor het verkrijgen van de ‘inloggegevens voor terugvragen btw uit EU-landen’. De inloggegevens voor de aangehaalde btw-teruggaafwebsite zijn immers niet hetzelfde als de inloggegevens die je al kent van de website ‘Inloggen voor ondernemers’.

Hier vind je een lijst van de EU-landen en -gebieden waarbij een teruggaaf van de betaalde btw op bovenstaande manier mogelijk is.

Betaalde autokosten in een niet-EU-land of in een niet-EU-gebied van een EU-land

Uiteraard is het ook mogelijk dat je de autokosten maakte in een land dat niet tot de Europese Unie behoort. In zo’n geval kan je de btw meestal ook gewoon terugvragen maar kan je geen aanvraag indienen bij de Nederlandse Belastingdienst. Hier moet je zelf contact opnemen met de buitenlandse belastingdienst en navragen of en hoe je de btw kan terugvragen. Ook zij zullen overigens voorwaarden stellen voor de teruggaaf van betaalde btw. Met een enkel bonnetje van een tankbeurt zal je bovendien zelden een teruggaaf bekomen: ook zij stellen vaak drempelwaarden voorop. Om dergelijke redenen maak je daarom beter de autokosten in een EU-land.

Onder andere San Marino, Andorra en Vaticaanstad zijn voor de btw niet-EU-landen. Er zijn eveneens een aantal gebieden die wel behoren tot een EU-land maar niet deelnemen aan het vrije verkeer van goederen en diensten en voor de EU geen behandeling als EU-land genieten. Het gaat bijvoorbeeld om de Griekse berg Athos, Gibraltar (Verenigd Koninkrijk) of het Italiaanse Campione d’Italia (exclave, omsloten door Zwitserland). Via de website van de Belastingdienst vind je een volledige lijst van EU-landen met niet-EU-gebieden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here